Ga naar de inhoud
Take the Money and Run

Deense kunstenaar moet museum terugbetalen voor leveren blanco 'kunstwerk'

Een vrouw kijkt naar het lege doek dat de kunstenaar aanleverde. Beeld © Editorial / AFP

De Deense kunstenaar Jens Haaning moet van de rechter 66.000 euro terugbetalen aan het Kunsten Museum in Aalborg. Haaning kreeg dat geld om twee kunstwerken te maken, maar leverde blanco doeken in. Hij noemde dat kunst en gaf het de naam Take the Money and Run.

Het geld dat Haaning van het museum kreeg, stond gelijk aan een jaarinkomen in Denemarken en in Oostenrijk, bij elkaar 70.000 euro. Hij had het geld moeten gebruiken in de twee kunstwerken om uit te beelden hoe groot het verschil is tussen de salarissen in beide landen.

Het contante geld zou uitgespreid worden over de doeken en het ene doek zou dan groter zijn dan het andere doek. De rechter heeft nu besloten dat Haaning het bedrag moet terugbetalen, minus de gemaakte kosten en zijn kunstenaarsvergoeding.

Door
Lees ook:
Door nazi's geroofde kunst terug bij eigenaren: 'Enorme waarde voor Joodse families'

De museumdirecteur zei eerder dat hij hardop moest lachen toen hij de lege doeken in 2021 voor het eerst zag. Hij besloot om ze toch op te hangen in het museum, vanwege de 'humoristische aanpak' en omdat ze 'een reflectie' zouden vormen op 'hoe we werk waarderen'.

Geld terug

Toch wilde hij wel het geld terug. De kunstenaar zelf zei vandaag tegen de zender TV2 Nord dat het museum door alle publiciteit 'veel, veel meer' had verdiend dan wat hij had gekregen.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update