Ga naar de inhoud
Bijna week na de ramp

Vrees voor nog meer doden in Libië door uitbraak ziektes

Slachtoffers van de ramp worden begraven. Beeld © AP

In Libië wordt nog volop gezocht naar slachtoffers van de vloedgolf en dodelijke overstromingen. Hulporganisaties vrezen intussen een nieuwe ramp: de uitbraak van ziektes door lichamen die blijven liggen.

Het hoofd van Artsen zonder Grenzen in het land zegt dat de organisatie gisteren 'een heleboel' lichamen heeft gevonden in Libië. "Het gaat om een groot aantal. Uit de zee komen nog steeds een hoop lichamen", zegt ze tegen persbureau AP.

Die lichamen zijn door de overstroming in zee terechtgekomen en spoelen nu weer aan land. Lichamen die niet worden geborgen kunnen zorgen voor de verspreiding van ziektes.

Enorme
Lees ook:
Enorme ramp roept vraag op: hoe help je een onveilig land als Libië?

Bovendien zou op veel plekken ook nog oude munitie liggen vanwege het gewapende conflict dat al jaren woedt in het land. Artsen Zonder Grenzen zegt dat er ook dringend psychische hulp nodig is. 

Dodental onduidelijk

Het is nog onduidelijk hoeveel levens de ramp heeft gekost. De overheid in Libië houdt het op ruim 5000 en de WHO op 3958. De Libische Rode Halvemaan, een zusterorganisatie van het Rode Kruis, spreekt van maar liefst 11.300.

De ravage is gigantisch, niet alleen in de zwaar getroffen stad Derna. Ook het dorpje Al Baya is verwoest:

Schade in Libië na overstroming is enorm: 'Alles is onbewoonbaar'

01:32
"Je kunt hier niet meer wonen, alles is weg."

De hulp voor Libië is intussen op gang gekomen. In de stad Benghazi is 29 ton aan medische hulpgoederen gearriveerd. Daarmee kunnen ongeveer 250.000 mensen worden geholpen, maakte de WHO bekend.

De ramp in Derna vond bijna een week geleden plaats. Toen trok de zware storm Daniel over het Noord-Afrikaanse land, dat al jaren wordt geplaagd door politieke instabiliteit. De slecht onderhouden infrastructuur bezweek tijdens het noodweer. Het kolkende water sleurde in de stad vervolgens mensen en voertuigen mee. Ook zijn gebouwen ingestort.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update