Ga naar de inhoud
Tweede bezoek

Zelensky volgende week naar Washington en New York voor Biden en VN-top

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky in Kyiv, ter illustratie. Beeld © ANP / AFP

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky reist volgende week naar de Verenigde Staten. Hij bezoekt het land voor de tweede keer sinds de oorlog in Oekraïne begon. Naast een bezoek aan het Amerikaanse Congres en een VN-top staat ook een ontmoeting met president Joe Biden op het programma.

Amerikaanse media melden vandaag dat Volodymyr Zelensky niet alleen naar New York reist, zoals al bekend was, maar ook naar Washington gaat. Daar zal hij volgende week het Witte Huis bezoeken en de Amerikaanse president Joe Biden ontmoeten.

Jaarlijkse VN-vergadering

Voordat het zover is, woont Zelensky eerst de jaarlijkse Algemene Vergadering van de Verenigde naties in New York bij. Vorig jaar werd op die vergadering de illegale annexatie van Oekraïense gebieden door Rusland veroordeeld. Dat voorstel werd gesteund door 143 van de 193 lidstaten. Vijf landen stemden tegen, naast Rusland bijvoorbeeld ook Belarus en Noord-Korea.

De Oekraïense president bracht in december vorig jaar voor het laatst een bezoek aan Washington. Hij hield toen een toespraak voor het Amerikaanse Congres. Het is niet bekend of Zelensky er dit keer opnieuw spreekt.

Vorige week spraken Haagse studenten via een videoverbinding nog met Zelensky. Bekijk dat hier:

Haagse studenten in gesprek met Zelensky: 'Dat hij tijd voor ons maakt is heel bijzonder'

01:36
Een uur lang kregen studenten de tijd om hem allerlei vragen te stellen over de oorlog. "Het voelde alsof hij zich echt tot mij richtte."

Het bezoek van Zelensky aan het Witte Huis is nog niet officieel aangekondigd. Om veiligheidsredenen gebeurt het wel vaker dat dit pas op het laatste moment wereldkundig wordt gemaakt.

Blijvende steun

Vorige week bezocht de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken de Oekraïense hoofdstad Kyiv nog. Hij zei toen dat de Verenigde Staten steun blijven leveren aan Oekraïne.

Tijdens het bezoek van Zelensky volgende week debatteert het Amerikaanse Congres over het verstrekken van 21 miljard dollar (bijna 20 miljard euro) aan nieuwe militaire en humanitaire hulp voor Oekraïne.