Ga naar de inhoud
Historisch

Zoon president Biden aangeklaagd voor wapenbezit als druggebruiker

Archieffoto Hunter Biden. Beeld © ANP/ SIPA USA

De zoon van de Amerikaanse president Joe Biden moet terechtstaan voor liegen over wapenbezit. Het openbaar ministerie heeft Hunter Biden laten weten dat hij strafrechtelijk wordt vervolgd voor overtredingen die kunnen leiden tot gevangenisstraf.

Het besluit van de officier van justitie is een tegenslag voor de herverkiezingscampagne van de president, denkt correspondent Erik Mouthaan. "Joe Biden en zijn team schilderen zichzelf al jaren af als keurige mensen, in contrast met Donald Trump die strafzaak na strafzaak aan zijn broek krijgt."

Mouthaan spreekt van 'munitie' voor de republikeinen om te kunnen zeggen dat de Bidens ook problemen hebben. "Dit nieuws komt een paar dagen nadat bekend werd dat het parlement gaat onderzoeken of beschuldigingen van corruptie moeten leiden tot het afzetten van de president."

Verslaafd

Hunter Biden, 53, kocht in het jaar 2018 een pistool. Op het formulier dat nodig is voor een achtergrondcheck, gaf hij aan geen drugs te gebruiken, want verslaafden mogen geen wapen kopen. Maar Hunter had wel degelijk een groot drugsprobleem. Hij loog, en dat is een strafbaar feit. 

Zoon
Lees meer:
Zoon president Biden wordt onderzocht door speciale aanklager om belastingontduiking

In juni leek het er nog op dat Biden daarvoor niet bestraft zou worden. De openbaar aanklager gaf aan hem niet te vervolgen zolang hij geen drugs meer zou gebruiken.

Maar een akkoord daarover tussen aanklager en verdachte ging deze zomer van tafel omdat er onenigheid was over de vraag of Biden junior gevrijwaard zou zijn van verdere vervolging. "Dus de aanklager kon niet anders dan Hunter nu aanklagen", aldus Mouthaan.

Belastingontduiking

De zoon van de president is vier jaar lang onderwerp geweest van strafrechtelijk onderzoek door een aanklager die nog door president Trump benoemd was. De enige strafbare feiten die hij presenteerde gingen over wapenbezit en over belastingontduiking. Hunter heeft dat geld inmiddels terugbetaald, dus daarvoor wordt hij niet vervolgd.

Republikeinen noemen Hunter corrupt omdat hij, terwijl zijn vader vicepresident was, miljoenen ontving voor werk dat hij deed voor Chinese en Oekraïnse bedrijven. Een speciale onderzoekscommissie is aangesteld om uit te zoeken of Biden senior ook geld ontving, of dat hij als president beleid aanpaste om Hunters partners politiek te helpen.

 

Republikeinen
Lees meer:
Republikeinen starten impeachment-onderzoek naar Biden: 'Lijkt op wraak'