Ga naar de inhoud
Nieuwe technieken nodig

Langverwacht ufo-rapport geeft geen bewijs voor aliens, NASA onderzoekt verder

Beeld ter illlustratie. Beeld © Science Photo Library

Na een jaar lang onderzoek naar ufo's, ofwel ongeïdentificeerde vliegende objecten, heeft NASA geen bewijs gevonden voor het bestaan van buitenaards leven. Toch laat de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie het er niet bij zitten. Met specifieker onderzoek en nieuwe technologieën gaat NASA verder bekijken wat ufo's zijn en waar ze vandaan komen.

"Het zit in ons DNA om te ontdekken en om vragen te stellen over waarom iets is zoals het is", zei NASA-bestuurder en Amerikaans politicus Bill Nelson. Hij nam deel aan de persconferentie waarin het ufo-rapport werd gepresenteerd. Volgens het rapport waren er veel betrouwbare bronnen die melding hadden gemaakt van vliegende objecten die niet meteen konden worden geïdentificeerd.

NASA zelf spreekt niet van ufo's, maar van UAP – ongeïdentificeerde 'afwijkende' fenomenen – omdat het woord ufo door complottheorieën een negatieve associatie zou wekken. "We hebben geen bewijs gevonden dat UAP van buitenaardse plekken afkomstig zijn", zei Nelson. 

Toch gaat NASA door met het onderzoek naar deze vreemde objecten. Het heelal 'stopt niet aan de rand van het zonnestelsel', zei Nelson. Hij denkt dat er hoe dan ook ander leven is in het universum, gezien de hoeveelheid sterren(stelsels).

Nelson zei verder dat NASA hoopt dat de discussie rondom ufo's dankzij de betrokkenheid van NASA niet langer om sensatie draait, maar om wetenschap.

Kunstmatige intelligentie

Om het onderzoek naar ufo's goed voort te zetten, stelt NASA dat kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning nodig zijn. Machine learning is een vorm van kunstmatige intelligentie waarbij verwerkte data wordt gebruikt om beter te kunnen presteren. De huidige technologieën en apparaten waarmee ufo's worden onderzocht, zijn volgens NASA niet voldoende om de juiste conclusies te trekken. Toch moet er ook gebruik worden gemaakt van bestaande observatietechnieken, zoals satellieten.

Ufo's zijn 'een van de grootste mysteries op aarde', zei Nicola Fox van NASA bij de persconferentie. Dat heeft volgens Fox onder meer te maken met de gebrekkige kwaliteit van data. Zo zijn bijvoorbeeld de verklaringen van ooggetuigen vaak niet gedetailleerd of consistent.

Twee jaar geleden publiceerde NASA ook al een rapport over ufo's. Ook toen werd geen bewijs gevonden voor het bestaan van aliens.

Bekijk ook: Mexicaan presenteert 'niet-menselijke wezens' aan parlement

00:54
De lichaampjes die zijn gevonden in Peru zouden tussen de 700 en 1800 jaar oud zijn.