Ga naar de inhoud
Jongen van 6

Doden aan Oekraïense en Russische zijde na talloze aanvallen

Gemobiliseerde burgers van de Krim krijgen een gevechtstraining voordat ze naar het front moeten. Beeld © SIPA USA

Russische beschietingen hebben volgens Oekraïne in de regio Cherson het leven gekost aan een jongen van 6 jaar oud. Bij de aanval op het dorp Novodmytrivka zouden zijn 13-jarige broer en drie anderen gewond zijn geraakt. Hun woning en het erf werden getroffen. 

De Oekraïense strijdkrachten zeggen ook weer Russische drones neergehaald te hebben. 

Artillerie en raketten

De Oekraïense luchtmacht stelt dat er 'verschillende groepen' drones van Iraanse makelij zijn neergehaald. 22 drones zouden Oekraïne uit drie richtingen hebben aangevallen waarvan er 17 door luchtafweer zijn neergeschoten. Ze vlogen richting de regio's Dnipropetrovsk, Mykolajiv, Zaporizja en Soemy.

In de regio Dnipropetrovsk zouden drie drones zijn uitgeschakeld, waarbij gebouwen beschadigd zijn geraakt. De regio werd op andere plekken aangevallen met artillerie en raketten.

Via
Lees ook:
Via omweg koopt Rusland alsnog microchips voor raketten en drones

Ook dode in Rusland

In Rusland zou een dode zijn gevallen als gevolg van een beschieting, meldt de gouverneur van de Russische regio Koersk. Een man zou om het leven zijn gekomen in de plaats Tjotkino, vlak over de grens. Ook het dorp Gordejevka werd volgens gouverneur beschoten met granaten, maar daar zijn geen slachtoffers gemeld.

Eerder meldde Rusland Oekraïense drones neergehaald te hebben die de Russische vloot in de Zwarte Zee zouden hebben aanvallen bij de Krim.

Oekraïne
Lees ook:
Oekraïne zet zeedrones in tegen Russen: 'Goedkoop en uiterst effectief wapen'

Aanval op Sevastopol

In de nacht van dinsdag op woensdag voerde Oekraïne aanvallen met droneboten uit op Russische doelen, onder andere op de haven van Sevastopol op de Krim. Daarbij werden volgens de Oekraïense strijdkrachten een schip en een onderzeeër van de Russen beschadigd.

"Het is aanzienlijke schade. We kunnen nu met grote waarschijnlijkheid zeggen dat reparatie niet meer mogelijk is."
Volgens Rusland raakten bij de aanval 24 mensen gewond. De Russen zouden de drie onbemande boten die de aanval uitvoerden hebben vernietigd.

Bekijk hier beelden van de Oekraïense aanval op Sevastopol:

Oekraïense aanval op Sevastopol gefilmd: zware explosies

00:35

Sevastopol is de grootste stad op de Krim, het Oekraïense schiereiland dat in 2014 door Rusland werd geannexeerd. De stad is vaker doelwit van aanvallen omdat het de thuishaven is van de Russische Zwarte Zeevloot.