Ga naar de inhoud
Ruim 200 passagiers

Cruiseschip in Groenland vastgelopen op dagen afstand varen van kustwacht

Het cruiseschip hier veilig in een Canadese haven in 2022, ter illustratie. Beeld © ANP / Alamy

In een nationaal park in Groenland is een cruiseschip aan de grond gelopen op zo'n beetje de meest onhandige plek ter wereld. De Ocean Explorer zit met ruim tweehonderd mensen aan boord vast op de zeebodem voor de kust van het noorden van Groenland. Het dichtstbijzijnde schip van de kustwacht bevindt zich op liefst 2200 kilometer.

Het schip liep volgens The Guardian gisterochtend aan de grond bij Groenland, in het meest noordelijke nationale park ter wereld. Niemand raakte gewond en volgens de kustwacht is geen van de opvarenden op dit moment in gevaar. 

'Onze schepen zijn allemaal ver weg'

"Maar we nemen dit incident heel serieus", zegt Brian Jensen, de commandant van de Deense kustwacht die verantwoordelijk is voor de wateren rondom Groenland. "Onze schepen zijn allemaal ver weg en het weer in de regio kan plotseling omslaan."

Op beelden die de kustwacht vanuit een vliegtuig heeft gemaakt, is te zien dat het cruiseschip op een kalme zee drijft. De reddingsboten liggen naast het schip: 

De hoop was dat het ruim 100 meter lange cruiseschip bij hoog water weer los zou komen, maar dit is niet gebeurd. Wat het plan nu is om de Ocean Explorer los te krijgen, is niet duidelijk. Er bevinden zich in totaal 206 passagiers en bemanningsleden op het schip. 

IJsbergen

De Deense kustwacht is op zijn vroegst vrijdag bij de Ocean Explorer. Het nationale park in Groenland staat bekend om ijsbergen en muskusossen die langs de kustlijn lopen.

Bekijk ook: cruiseschepen razend populair, maar steden willen ervan af

03:11
Cruiseschepen zijn weer helemaal terug van weggeweest. Maar de kolossale vakantieschepen roepen veel weerstand op.