Ga naar de inhoud
'Unieke operatie'

Oekraïne herovert boorplatformen in buurt van Krim op Rusland

Oekraïense soldaten, foto ter illustratie. Beeld © Editorial / Associated Press

De Oekraïense krijgsmacht zegt vier boorplatformen in de buurt van de Krim te hebben heroverd. De militaire inlichtingendiensten spreken op Telegram van een 'unieke operatie'. Rusland heeft nog niet gereageerd op de claim.

De boorplatformen waren sinds 2015 in handen van de Russen, die ze sinds de invasie in Oekraïne van februari 2022 ook gebruikten voor militaire doeleinden.

Het gaat om de platformen Petro Hodovalets, Ukraine, Tavrida en Syvasj, die gezamenlijk bekend staan als de 'Boiko Torens'. Volgens Kyiv moesten de Oekraïense troepen het vanaf boten opnemen tegen een Russisch gevechtsvliegtuig. Dat zou zijn beschadigd en zich toen hebben teruggetrokken.

Poetin
Lees ook:
Poetin wordt misschien toch aangehouden in Rio, zegt Lula nu

De inlichtingendiensten benadrukken het strategische belang van de platformen. "Rusland is beroofd van de mogelijkheid om de wateren van de Zwarte Zee volledig te controleren en dit brengt Oekraïne een stuk dichter bij het heroveren van de Krim", zo staat in het rapport.

Munitie buitgemaakt

Bovendien zouden de Oekraïners bij de operatie waardevolle goederen buit hebben gemaakt, zoals helikoptermunitie en een radarsysteem om schepen op de Zwarte Zee te monitoren.

Rusland annexeerde de Krim in 2014, maar Oekraïne wil het schiereiland terug. Er worden regelmatig droneaanvallen uitgevoerd op de Krim, die volgens het Kremlin van Oekraïne zouden komen.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update