Ga naar de inhoud
Meerdere mensen vermist

14 doden door overstromingen in Griekenland, dorpen onbereikbaar

Een reddingswerker helpt mensen evacueren in Larissa. Beeld © EPA

Door overstromingen in het midden van Griekenland zijn inmiddels veertien doden gevallen. Er wordt gevreesd voor meer slachtoffers.

Vandaag werden in de buurt van de stad Karditsa de lichamen gevonden van een 88-jarige vrouw en haar 65-jarige zoon. Eerder werden al twaalf doden gemeld.

2 meter hoog 

Afgelopen week regende het in Griekenland fors door storm Daniel, waardoor rivieren overstroomden. Straten stonden onder water en verschillende metrostations moesten worden gesloten. Op sommige plekken stond het water 2 meter hoog. 

Begin deze week regende het in het getroffen gebied in twee dagen meer dan normaal gesproken in een heel jaar. Dit is beeld uit het stadje Volos, waar binnen drie kwartier de straten veranderden in snelstromende rivieren:

70 centimeter regen in twee dagen in Midden-Griekenland

00:46
Buurtbewoners proberen de schade van de overstromingen te beperken.

Nog altijd worden er mensen vermist. Ook zijn reddingswerkers er nog niet in geslaagd om alle dorpen te bereiken die door het noodweer zonder drinkwater zijn komen te zitten.

Risico op epidemieën

De autoriteiten schatten dat er ruim 73.000 hectare onder water staat. Door dat stilstaande water wordt het risico op epidemieën met de dag groter. Mensen wordt aangeraden onder geen beding water van de overstromingen te drinken.

De reddingsacties gaan ondertussen onverminderd door. Met helikopters, opblaasbare boten en tractoren worden mensen gered. Onder andere 70 kilometer van de snelweg tussen Athene en de noordelijke havenstad Thessaloniki is afgesloten. Door de schade die door de overstromingen is ontstaan, is de start van het schooljaar in de getroffen regio uitgesteld. Kinderen zouden daar morgen weer naar school gaan.