Ga naar de inhoud
Huiswerk maken

Als het aan VN ligt pas vanaf 13-jarige leeftijd ChatGPT op school

Een meisje maakt huiswerk op haar kamer, zonder ChatGPT, ter illustratie. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

De Verenigde Naties willen dat er een minimumleeftijd komt voor het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) op scholen. Pas vanaf 13-jarige leeftijd zou ChatGPT of een vergelijkbare tool in de klas geïntroduceerd mogen worden. Ook voor oudere kinderen moeten er regels komen.

Dat meldt VN-onderwijsorganisatie UNESCO. De leeftijdsgrens van dertien jaar stelde ChatGPT zelf eerder ook al voor. UNESCO geeft toe dat er experts zijn die vinden dat kinderen van dertien eigenlijk nog te jong zijn. Zij vinden een leeftijdsgrens van zestien jaar logischer.

Gevolgen voor emotioneel welzijn

Volgens UNESCO kan AI gevolgen hebben voor het emotionele welzijn van kinderen. Als ze in de klas dingen leren van chatbots in plaats van leraren, zouden ze kwetsbaar kunnen worden voor manipulatie.

"Generatieve AI kan een enorme kans bieden voor de menselijke ontwikkeling, maar kan ook schade veroorzaken", stelt Audrey Azoulay, directeur-generaal van UNESCO.

Vorige maand maakten we deze video over hoe ChatGPT en kunstmatige intelligentie het onderwijs veranderen: 

Heeft huiswerk geven nog wel zin? De invloed van AI in het onderwijs

05:12
Huiswerk maken is niet meer wat het is geweest, met ChatGPT hebben leerlingen in 2 minuten een werkstuk over ieder onderwerp. Wat nu?

UNESCO vindt dat AI-tools alleen veilig en effectief zijn als docenten, leerlingen en onderzoekers een rol krijgen bij het ontwerpen ervan en overheden het gebruik helpen reguleren.

Kabinet buigt zich over AI op school

Het gebruik van ChatGPT op scholen leidde in Nederland al tot Kamervragen, maar staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) liet weten dat het nog te vroeg is om conclusies te trekken.

Ze noemde AI-chatbots niet de eerste technologie waar het onderwijs mee wordt geconfronteerd. "Zo hadden de rekenmachine en computers bijvoorbeeld ook veel gevolgen, maar worden deze nu veelvuldig gebruikt in de klas. 

Kabinet:
Lees ook:
Kabinet: gevolgen AI in onderwijs nog onbekend, 'kansen en bedreigingen'