Ga naar de inhoud
Onderzeeërs met Starlink

'Musk zette Oekraïne buitenspel: schakelde internet uit tijdens aanval'

Starlink-, SpaceX-, Tesla- en X-baas Elon Musk. Beeld © ANP / Sipa

Elon Musk heeft vorig jaar een Oekraïense drone-aanval tegengehouden door het internet uit te schakelen. Dat zegt de miljardair volgens CNN in zijn nog te verschijnen biografie. Oekraïne zou hem gesmeekt hebben de verbinding weer te herstellen, maar Musk weigerde dat. Zeedrones spoelden vervolgens aan zonder schade aan te richten.

Volgens CNN zegt Elon Musk dit in de biografie 'Elon Musk', die volgende week verschijnt. Op welke datum de drone-aanval plaatsvond, is niet duidelijk. Het zou vorig jaar gebeurd zijn en betrof een aanval met onbemande Oekraïense drones op een Russisch oorlogsschip.

Drones onbestuurbaar

Toen Musk het Starlink-internet boven de Krim uitschakelde, raakten de drones onbestuurbaar. Oekraïne is voor een groot deel van de SpaceX-satellieten van Musk afhankelijk om online te blijven sinds de oorlog met Rusland. De Amerikaanse miljardair leverde Oekraïne bijvoorbeeld voor tientallen miljoenen aan Starlink-schotels.

Optimisme
Lees ook:
Optimisme over Oekraïens offensief in het zuiden: 'Ze trekken voorwaarts'

De Oekraïense vicepremier heeft Musk gesmeekt om het internet weer in te schakelen, maar dat gebeurde niet. Volgens Musk ging Oekraïne 'te ver' door het Kremlin met de drone-aanval 'een strategische nederlaag toe te brengen'.

'Voor Netflix en chill'

In de biografie schrijft journalist Walter Isaacson dat Musk worstelt met zijn rol in de oorlog. "Hoe ben ik in deze oorlog beland? Starlink was niet bedoeld voor oorlogen. Het was om mensen Netflix te laten kijken, te chillen, online-onderwijs te kunnen volgen en andere goede vreedzame dingen te kunnen doen."

Musk zou bang zijn geweest dat een drone-aanval van Oekraïne door Rusland zou worden beantwoord met kernwapens. Er zijn het afgelopen jaar regelmatig aanvallen op de Krim geweest en de laatste weken wordt ook Russisch grondgebied regelmatig door drones getroffen. In mei naderden drones zelfs het Kremlin. De zorgen van Musk zijn niet uitgekomen: Rusland reageerde nooit met kernwapens.

Satellietinternet
Lees ook:
Satellietinternet Starlink heeft nu 'wereldwijd' abonnement

Begin dit jaar zei SpaceX ook al dat het maatregelen had genomen zodat Oekraïne de verbinding niet meer kan gebruiken voor drones.

Afhankelijk van één man

The Washington Post zegt dat het incident laat zien 'hoe meerdere regeringen afhankelijk zijn geworden van één man die zowel een communicatiemiddel (Starlink) als een platform voor debat (X) controleert'.

Vorige week concludeerde de Europese Commissie volgens The Guardian dat op X, tot voor kort Twitter, meer ruimte is voor Russische oorlogspropaganda sinds Musk het sociale medium heeft overgenomen.

Bekijk ook: zo worden miljoenen mijnen geruimd in Oekraïne

01:40
Het is een 'helse klus' waarbij je vooral geen onverwachte bewegingen moet maken.