Ga naar de inhoud
80 procent overeenkomsten

Lijk jij op je partner? Logisch, zegt nieuw onderzoek

Beeld ter illustratie. Beeld © Westend61

Als het gaat om relaties, wordt vaak gezegd dat tegenpolen elkaar aantrekken. Uit nieuw onderzoek uit Groot-Brittannië blijkt iets anders. Partners lijken juist op elkaar als het gaat om bijvoorbeeld politieke voorkeur, educatie en feestgedrag.

Bij meer dan 80 procent van de persoonlijke kenmerken komen partners met elkaar overeen, meldt The Guardian op basis van het onderzoek.

Borstvoeding en roken

Of je wel of geen borstvoeding als kind hebt gekregen, is misschien niet het eerste wat in je opkomt als je op zoek gaat naar een romantische partner. Toch blijkt uit het onderzoek, gepubliceerd in wetenschapsblad Nature Human Behaviour, dat overeenkomsten hierin terug te zien zijn in koppels uit Groot-Brittannië.

Ook gedrag als roken, drinken en feesten komt veel overeen tussen koppels. Daarnaast spelen religieuze voorkeuren en educatieniveaus een rol.

China
Lees ook:
China wil scheidingen voorkomen: koppels moeten een maand 'afkoelen'

De onderzoekers vonden ook persoonskenmerken die niet overeenkwamen tussen koppels. Zo maken lichaamslengte, gewicht en medische gegevens geen verschil in hoe koppels bij elkaar passen.

Toekomsteffect

De 'onbewuste mechanismen' die volgens hoofdonderzoeker Tanya Horwitz op de achtergrond meespelen bij koppels, hebben ook invloed op de toekomst.

Doordat mensen samen zijn met mensen die op ze lijken, zouden eventuele kinderen volgens de onderzoekers een verlengde van die gelijkenissen zijn. Op lange termijn zou dat ook sociale ongelijkheid kunnen vergroten, stelt Horwitz, wanneer bijvoorbeeld hoogopgeleide mensen alleen met andere hoogopgeleide mensen een relatie hebben.

Bij het onderzoek werden in totaal gegevens van bijna 80.000 hetero koppels in Groot-Brittannië gebruikt. Bij die koppels werden 133 kenmerken bekeken. Er werd gefocust op hetero koppels, omdat de onderzoekers verwachten dat er verschillen zijn met koppels van hetzelfde geslacht.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update