Ga naar de inhoud
'Nieuwe mascotte'

Rattenrondleidingen zijn in New York de nieuwste trend

Bewoners van Manhattan jagen met getrainde honden op ratten. Beeld © ANP

New York zucht al jaren onder een rattenplaag. Ongewenst en smerig, zou je zeggen, maar sommige bewoners weten er een handig slaatje uit te slaan: ze bieden rattenrondleidingen aan. En die zijn nog populair ook.

Onder andere The New York Post en de Britse krant The Guardian schrijven over de bijzondere vorm van toerisme. De Amerikaanse krant sprak met Kenny Bollwerk, die toevallig op het gat in de markt stuitte. Het begon toen hij op een dag een livestream uitzond via zijn TikTok-kanaal van ratten die heen en weer renden op straat. Meer dan 10.000 mensen keken live mee. Een veelvoud daarvan bekeek de video later.

'Ratten de mascotte van New York'

Vanwege de populariteit van de video's besloot hij toeristen mee te nemen op zijn nachtelijke rattentochten. "De ratten renden gewoon tussen de mensen op de stoep, waar bergen met afval liggen", zegt hij tegen The New York Post. "Ratten zijn in zekere zin de nieuwe mascotte van New York. Mensen willen het met eigen ogen zien." Hij leidt toeristen onder andere rond bij het Rockefeller Center en bij het Empire State Building op Manhattan.

Een andere reisleider, Luke Miller, zegt tegen de krant dat het bij Columbus Park bij China Town (in het zuidelijke deel van Manhattan) ook altijd prijs is. "Ratten zijn de nieuwe beroemdheden van New York vanwege alle aandacht die ze krijgen in de media."

Het stadsbestuur maakt intussen werk van de bestrijding van de knaagdieren. Eind vorig jaar schreef de stad een vacature uit voor een 'rattenvanger met killer instinct'. In april benoemde New York een speciale 'rattentsaar' die de bestrijding van het ongedierte aanstuurt.

New
Lees ook:
New York benoemt speciale 'tsaar' om ratten uit te roeien

Bollwerk zegt overigens een hekel te hebben aan ratten. Hij zou de video's aanvankelijk geplaatst hebben om het stadsbestuur tot maatregelen aan te sporen. Zijn oproep om het speciale telefoonnummer bij overlast te bellen, had ook succes: "Op één avond klaagden honderd mensen over ratten op een bouwplaats. De gemeente stuurde meteen mensen om de ratten daar uit te roeien."

Richtlijnen voor restaurants

De 'reisleider' maakt zijn tochten nog steeds niet voor zijn plezier, maar vooral om het probleem aan de kaak stellen. "Ik ben bang voor ratten. Elke keer spring ik op als ik er een zie. Maar ik ga ermee door omdat het aandacht voor het probleem oplevert. Ik hoop dat het de mensen in de wijken helpt."

Volgens burgemeester Eric Adams van New York heeft het aanstellen van de rattentsaar al effect: in juni zouden er in vergelijking met vorig jaar in dezelfde maand 15 procent minder ratten gesignaleerd zijn. Een maatregel is het instellen van een speciaal team dat de wijken ingaat met rattengif. Ook moeten restaurants in die wijken zorgvuldiger hun afval weggooien; dat moet nu in afgesloten containers bewaard worden, en mag niet meer in vuilniszakken op straat gezet worden.

Bekijk ook: Het nieuwe wapen tegen de rattenplaag in New York: honden

01:51
Rattenvanger Richard Reynold is vastbesloten om al die ratten uit te schakelen en zet daarvoor zijn hond in.