Ga naar de inhoud
Onder voorwaarden

IJsland hervat walvisjacht toch weer, na zomerstop om dierenwelzijn

Een IJslands schip vervoert een 20 meter lange, dode vinvis. Beeld © AFP

Na een zomerstop van minder dan drie maanden wordt de walvisjacht in IJsland weer hervat. Eind juni werd de stop ingelast na een kritisch rapport dat stelde dat de dieren voor hun dood onnodig lijden.

Walvisvaarders uit IJsland kunnen vanaf september weer op jacht. Zij moeten zich dan wel aan strenge, nieuwe eisen voor het welzijn van dieren houden.

Dat betekent dat jagers een training moeten volgen en dat de visuitrusting en jachtmethoden moeten worden aangepast om het dierenwelzijn te verbeteren. De walvisjacht wordt bovendien streng gemonitord. Aan het einde van het jachtseizoen kijkt het IJslandse ministerie van Voedsel, Visserij en Landbouw of het dierenwelzijn inderdaad is verbeterd.

Meerdere schoten

Vorig jaar werden 148 walvissen door IJslandse jagers gedood. De IJslandse Voedselwarenautoriteit heeft die dieren onderzocht en kwam tot de conclusie dat zeker een kwart van hen meerdere keren werd beschoten. Bij sommige walvissen duurde het zeker een uur voordat zij dood waren.

IFAW, een Nederlandse dierenwelzijnsorganisatie, acht de kans reëel dat er alsnog een einde aan de walvisjacht in IJsland wordt gemaakt, als er vanaf september weer schendingen van het dierenwelzijn zijn.

"Onderzoek van de IJslandse overheid zelf toont aan hoe vreselijk wreed deze harpoenjacht met explosieven is", zegt een woordvoerder van IFAW. De organisatie hoopt dat er na 20 jaar campagne voeren 'eindelijk definitief een einde komt' aan de commerciële walvisjacht in IJsland.

Walvisjacht
Lees ook:
Walvisjacht in IJsland stilgelegd: begin van een definitief einde?

IJsland is samen met Noorwegen en Japan een van de laatste landen waar nog op walvissen wordt gejaagd.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update