Ga naar de inhoud
Gelekte chatberichten

'Tientallen vrouwen uitgebuit via online platform Andrew Tate'

Andrew Tate Beeld © ANP

Gelekte chatberichten rond de groep van influencer Andrew Tate wijzen op uitbuiting van tientallen vrouwen, blijkt uit onderzoek van de BBC. Op Tates platform The War Room werd een 'cursus' aangeboden waar mannen werd geleerd hoe ze vrouwen konden dwingen seksuele handelingen uit te voeren.

Zeker 45 vrouwen zouden op die manier uitgebuit zijn door leden van het platform. 

Andrew Tate wordt in Roemenië beschuldigd van onder meer verkrachting, mensenhandel en het leiden van een criminele organisatie. Zijn platform 'The War Room' zou daar mogelijk een belangrijke rol in spelen.

Influencer
Lees ook:
Influencer Andrew Tate beschuldigd van verkrachting en mensenhandel

De Britse influencer is vooral populair onder jonge mannen. Zo heeft hij op X, voorheen Twitter, zo'n 7,7 miljoen volgers. In 2019 richtte hij online platform The War Room op, 'voor sterke mannen en zij die van hen willen leren'. Een lidmaatschap kost zo'n 8000 dollar per jaar.

De BBC onderzocht zo'n 12.000 berichten die in 2019 en 2020 in The War Room werden geplaatst. 

'Pimping Hoes Degree'

Eén van de cursussen die daar wordt aangeboden, heeft vooral betrekking op het uitbuiten van vrouwen. Het gaat om de 'PhD'-cursus, waar mensen hun 'Pimping Hoes Degree' (vrij vertaald een pooier-diploma) kunnen behalen. 

In de lessen zouden mannen volgens de BBC van 'generaals' van The War Room leren hoe ze vrouwen kunnen verleiden, emotioneel manipuleren en sociaal isoleren.

Hoe
Lees ook:
Hoe Andrew Tate een TikTok-fenomeen werd met verspreiden van vrouwenhaat

Zo citeert de BBC uit de berichten: "We drinken koffie en proberen erachter te komen of zij bereid is om de koffie te betalen, oftewel om ons te dienen (...) Daarna nemen we een aantal geleidelijke stappen om alle vaste structuren uit haar leven te verwijderen."

'Isoleren van familie en vrienden'

Dat bericht werd geschreven door 'generaal Iggy Simmelweis', een alias voor de 63-jarige Miles Sonkin. Hij zou een goede vriend en rechterhand van Andrew Tate zijn. Na Tates oprichting van het platform zou hij de leiding hebben gekregen over The War Room.

Sonkin schreef ook: "Haar isoleren van familie, vrienden en haar verleden is het beste dat je voor haar kunt doen als je de volledige controle over haar claimt."

Zodra dat is gelukt, kunnen vrouwen ertoe worden bewogen seksuele handelingen te doen voor een webcam, waarbij de nieuwbakken pooiers een groot deel van hun inkomsten opstrijken. De BBC schrijft dat sommige 'generaals' geweld tegen vrouwen aanmoedigden, met daarbij foto's van vrouwen met blauwe plekken.

'45 vrouwen uitgebuit'

Zo zou een andere 'generaal' hebben uitgelegd hoe hij omging met een vrouw die bij hem klaagde over hoe hij haar behandelde. "Ik pakte haar toetsenbord af en sloeg haar ermee op haar hoofd. Daarna werkte ze zeven uur zonder pauze."

De BBC zegt er verder in geslaagd te zijn 45 vrouwen te identificeren die mogelijk door leden van The War Room zijn uitgebuit. Daarbij zouden dezelfde tactieken zijn gebruikt als die aan leden zijn gedoceerd. Omdat leden van het platform over de hele wereld verspreid zitten, gaat het om vrouwen vanuit verschillende landen. Het werkelijke aantal uitgebuite vrouwen ligt vermoedelijk nog veel hoger.

Andrew Tate ontkent in een reactie de beschuldigingen. Volgens hem is het een nieuwe poging om 'eenzijdige en ongeverifieerde aanklachten' tegen hem in te dienen. Miles Sonkin wilde tegenover de BBC niet reageren.