Ga naar de inhoud
Homoseksualiteit verboden

Massa-arrestatie tijdens homohuwelijk in Nigeria

Politiefoto van een deel van de arrestanten voor het politiebureau. Beeld © Delta State Police Command

De Nigeriaanse politie is een hotel binnengevallen waar een homohuwelijk werd gevierd. Zeker 67 bruiloftsgasten zijn aangehouden bij de massa-arrestatie, meldt de politie. Homoseksualiteit is verboden in het land.

De 'gay suspects' werden gistermiddag gearresteerd in Ekpan, een plaats in het zuiden van het land. Homoseksualiteit 'zal nooit worden geaccepteerd' in Nigeria, zei de politiewoordvoerder bij de bekendmaking. In eerste instantie werden 200 mensen opgepakt, na een eerste onderzoek zijn 67 van hen vastgezet. 

In Nigeria worden vaker lhbti'ers gearresteerd, meldt persbureau AP. Trouwen met iemand van hetzelfde geslacht is verboden. Wie daarvoor veroordeeld wordt, kan tot veertien jaar celstraf krijgen. 'Medeplichtigen' kunnen tien jaar krijgen. De wet die het homohuwelijk verbiedt, de Same Sex Marriage Prohibition Act, ingevoerd in 2013, kreeg veel (internationale) kritiek, maar kent ook veel voorstanders in het land.

Arrestanten ontkennen

Persbureau AP beschrijft hoe enkele arrestanten in een live-uitzending van de politie werden getoond en aan het woord kwamen. Een van hen zei dat zij niet bij de ceremonie waren maar in het hotel aanwezig waren voor een andere verloving.

Een ander zei dat hij zich niet als homo identificeert, op weg was naar een modeshow en toen door de politie gepakt werd. "Ze zeiden dat ik in  overtreding was vanwege mijn kleding, maar ik weet niet of travestie in strijd is met de grondwet van het land."

Nigeria is een van de Afrikaanse landen die recent strengere wetten hebben ingevoerd die relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht strafbaar stellen. Het recentst deed Oeganda dat, waar er in sommige gevallen de doodstraf op staat.

Oeganda
Lees ook:
Oeganda voert antihomowet in, Nederland beperkt samenwerking