Ga naar de inhoud
2 graden warmer

Kwart skigebieden Europa in sneeuwproblemen door klimaatcrisis

In januari 2023 lag er nauwelijks sneeuw in het Oostenrijkse wintersportoord Semmering Beeld © AFP

Een kwart van alle Europese skigebieden kan verdwijnen als de opwarming van de aarde zich voortzet.

Als de aarde 2 graden opwarmt, komt een kwart van de 2234 geanalyseerde skigebieden tussen IJsland en Turkije gemiddeld eens in de twee jaar zonder sneeuw te zitten.

Sneeuwkanonnen

Dat blijkt uit een wetenschappelijke studie die in het tijdschrift Nature Climate Change is gepubliceerd. 

De wetenschappers hebben niet alleen rekening gehouden met natuurlijke sneeuwval, maar ook met het gebruik van sneeuwkanonnen. In onder meer Zuid-Europese skigebieden zal het bij een opwarmende aarde vaak te warm worden om überhaupt kunstmatige sneeuw te maken, of zal de gemaakte sneeuw snel smelten, schrijft The Guardian op basis van het onderzoek.

Van
Lees ook
Van China tot VS, over de hele wereld is het deze week zinderend heet: 'Vooral door klimaatverandering'

Economie bedreigd

Klimaatwetenschapper Samuel Morin noemt de situatie waar de skigebieden mee te maken krijgen in de Britse krant 'een nicheprobleem in het licht van klimaatverandering'. "Maar vanuit het perspectief van de mensen die in de bergen wonen en van de industrie afhankelijk zijn, is het belangrijk om te begrijpen in welke mate klimaatverandering de economie bedreigt", legt hij uit in de Britse krant.

Het afgelopen wintersportseizoen begon in de Alpen veelal groen en met regenval in plaats van met sneeuw. De waarschuwingen voor lagergelegen skigebieden zijn niet nieuw. De Verenigde Naties waarschuwden skioorden op hoogtes van 1200 meter al in 2003 voor 'slechte economische tijden' door klimaatverandering.

Bekijk ook - 70 jaar later: kan klimaatverandering zorgen voor nieuwe watersnoodramp?

02:35
Op 1 februari was het 70 jaar geleden dat de watersnoodramp plaatsvond. Het is de grootste natuurramp die Nederland in de recente geschiedenis heeft getroffen. Maar kan zoiets zich bij ons herhalen?