Ga naar de inhoud
Wegen afgesloten

Noodweer zorgt voor modderstromen en aardverschuivingen in Alpen

Hevig noodweer in de Alpen: 'Door oog van de naald gekropen'

00:41

In Oostenrijk en Zwitserland heeft hevige regenval voor overstromingen gezorgd. Oostenrijkse media schrijven dat wegen en spoorwegen zijn afgesloten door aardverschuivingen en modderstromen en ook in Zwitserland is het risico daarop verhoogd.

Er zijn geen meldingen van gewonden. In de Oostenrijkse regio Tirol zijn volgens de krant Kronen Zeitung 2500 brandweerlieden op de been om de overlast te beperken.

Brennerspoorlijn buiten gebruik

De inwoners van een paar kleine dorpen zijn geëvacueerd en worden ondergebracht in buurthuizen of bij de brandweer. De Brennerspoorlijn is buiten gebruik door het noodweer en ook vele bruggen zijn afgesloten vanwege het hoge water. De rivier de Inn en de Rijn dreigen allebei de hoogste stand van deze eeuw te bereiken. Ook is op foto's te zien dat een deel van de weg in het Ötztal is weggeslagen:

Hevig noodweer in de Alpen: 'Door oog van de naald gekropen'

00:41

Op sommige plekken in Oostenrijk viel 400 millimeter regen. "Dat valt gemiddeld in Nederland in een half jaar tijd", zegt meteoroloog William Huizinga.

In de buurt van het Zwitserse Scuol is een deel van een camping onder water komen te staan door het overlopen van de Inn. Hulpdiensten bouwen bij die rivier nooddammen om het water tegen te houden en zeggen de situatie onder controle te hebben. 

Italië

Ook in het noorden van Italië hebben ze last van het noodweer. Er is bijvoorbeeld in het grensgebied bij Frankrijk een aardverschuiving geweest, waardoor het treinverkeer stilligt. Volgens de weersite MeteoAlarm blijft het voorlopig in de Alpen hard regenen en gelden in meerdere landen waarschuwingen voor het slechte weer.

"Er is ook wat koudere lucht binnengekomen", zegt weerman William Huizinga. "Dus op sommige plekken, waar het vorige week nog 25 tot 30 graden was, op 1500 meter hoogte, ligt nu sneeuw. Je zou er maar staan met je tentje."

Volgens Huizinga blijft het de komende tijd wisselvallig, vooral in Noord-Italië. "Maar langzaam maar zeker wordt het droger."

Nederlandse
Lees ook:
Nederlandse vakantiegangers zitten vast in de Alpen: 'Kunnen geen kant op'