Ga naar de inhoud
Ongewenste kus

FIFA schorst voorzitter Spaanse voetbalbond voor 90 dagen

Beeld © ZUMA Press

Wereldvoetbalbond FIFA schorst Luis Rubiales, de voorzitter van de Spaanse voetbalbond, voor 90 dagen in afwachting van een onderzoek. Eerder werd bekend dat de Spaanse voetbalbond (RFEF) met juridische stappen dreigt tegen speelster Jennifer Hermoso. De bond beweert dat Hermoso 'liegt in alle verklaringen' en zegt de naam van Rubiales te willen zuiveren.

De tuchtcommissie van de FIFA heeft de voorzitter van de Spaanse voetbalbond geschorst in afwachting van de uitkomst van het onderzoek dat de Wereldvoetbalbond naar hem is gestart. Rubiales mag in die periode geen functie op nationaal en internationaal niveau in het voetbal uitoefenen.

'Met instemming'

Rubiales zei gisteren dat de kus met instemming gebeurde, maar Hermoso ontkende dit in een verklaring op social media. Het Spaanse vrouwenelftal gaat geen wedstrijden meer spelen tot de voorzitter opstapt, werd gisteren bekend.

56 Spaanse voetbalsters ondertekenden een statement dat via de vakbond FUTBRO naar buiten werd gebracht. Op X, voorheen Twitter, schrijft de vakbond dat het document open staat voor andere speelsters om hun handtekening te zetten.

Gisteren kondigde Rubiales nog aan zeker niet af te treden. Hij zei van plan te zijn naar de rechter te stappen om zijn naam te zuiveren. Bij zijn toespraak kon hij rekenen op veel applaus van andere - veelal mannelijke - voetbalbestuurders in de zaal.

Ook de Spaanse voetbalbond (RFEF) steunde de voorzitter. De RFEF stelt dat Hermoso heeft gelogen en zegt dat de speelster de voorzitter optilde tijdens de huldiging na het behalen van de wereldtitel door de Spaanse vrouwen. De RFEF heeft in het statement foto's toegevoegd, die dit verhaal moeten ondersteunen.

Maatregelen

Na het WK ging een video van de ongewenste kus viraal op sociale media. Daarna kwamen ook andere verhalen naar boven over het gedrag van de bondsvoorzitter. Zo greep hij pal naast de Spaanse koningin in zijn eigen kruis en kneep hij speelster Athenea del Castillo Beivide stevig in haar dijen nadat hij haar over zijn schouders had geslingerd.

De Spaanse regering gaf eerder aan stappen te willen nemen tegen de voorzitter. Ook de internationale spelersvakbond FIFpro en de Spaanse Hoge Raad voor de Sport (CSD) hebben maatregelen aangekondigd.

Spaans
Lees ook:
Spaans vrouwenteam speelt niet meer tot voorzitter voetbalbond opstapt

De Spaanse bond heeft vanmiddag een verklaring uitgegeven waarin wordt gemeld dat vicevoorzitter Pedro Rocha Junco tijdelijk het voorzitterschap op zich neemt. In die verklaring staat ook dat de geschorste Rubailes 'alle vertrouwen' heeft in het onderzoek van de FIFA en verwacht dat zijn onschuld bewezen zal worden.

De bond gaat er in een tweede verklaring met gestrekt been in tegen speelster Hermoso. Die 'liegt in alle verklaringen', volgens de Spaanse bond. "Alle relevante rapporten en deskundigenrapporten bewijzen dat wat de president heeft verklaard klopt. We gaan de overeenkomstige juridische stappen ondernemen tegen iedereen die de werkelijkheid vervalst en daarmee zeer ernstige misdaden begaat."

Vanavond meldden verschillende Spaanse media ook dat de voltallige technische staf van de nationale vrouwenvoetbalploeg opstapt - met uitzondering van bondscoach Jorge Vilda. Elf leden van zijn technische staf geven er de brui aan uit onvrede over Rubiales.

Bron: RTL Nieuws