Ga naar de inhoud
Biecht verzetsstrijder

Toch geen 'Geheim van Meymac'? Duits massagraf onvindbaar

Een antropoloog in de bossen in de Corrèze bij de opgravingen. Beeld © ANP / AFP

Ze hebben in de Corrèze in het midden van Frankrijk alles uit de kast gehaald, maar geen massagraf met tientallen Duitsers kunnen vinden. Het land was sinds een onthulling van een 98-jarige voormalige verzetsstrijder in de ban van het 'Geheim van Meymac'. Na een paar weken opgraven, is de conclusie: hier is niets te vinden.

De 98-jarige Fransman Edmond Réveil stapte in mei naar Franse media met een bijzondere openbaring. Hij vertelde dat hij tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog ooggetuige was geweest van de executie van 47 Duitse soldaten en een Franse vrouw van 'in de twintig' die zou hebben samengespannen met de vijand.

Grote groep Duitsers

De executies werden volgens Réveil op 12 juni 1944 uitgevoerd door dertig leden van de communistische Franse verzetsbeweging Francs-tireurs et partisans ('Franse vrijschutters en partizanen').

Dat gebeurde volgens hem in de bossen bij het plaatsje Meymac in het centraal gelegen departement Corrèze. De Duitsers zouden zijn vermoord omdat er geen plek was om zo'n grote groep gevangen te houden.

Massagraf
Lees ook:
Massagraf Duitse soldaten gaat na 80 jaar open door biecht Fransman

Zijn biecht werd in de Franse media al gauw het 'Geheim van Meymac' genoemd. De hele regio zou er destijds van op de hoogte zijn geweest, maar het ging volgens Réveil de doofpot in. De autoriteiten beloofden na zijn onthullingen in mei om diepgravend onderzoek te doen en kondigden zelf na een eerste analyse ook aan op een 'mogelijk massagraf' te zijn gestuit.

Geen enkel lichaam

Na weken graven kwam gisteren naar buiten dat er geen enkel lichaam gevonden is. Dat dit eerst wel gedacht werd, kwam mogelijk door een foutieve scan. "Rotsen op zo'n 170 centimeter diepte gaven op de radar een vertekend beeld", legt de regionale autoriteit uit aan Le Monde.

Er zijn in het bos wel spullen gevonden die bewijzen dat er in 1944 een verzetsgroep actief was. Het gaat om kogels, muntgeld en wapens uit Frankrijk, Duitsland, de Verenigde Staten en Zwitserland.

Opgraving afgerond

De opgraving, een Frans-Duitse samenwerking, is voor nu afgerond. Er wordt pas verder gezocht als er nieuwe informatie opduikt.