Ga naar de inhoud
Grootmacht

Maanlanding grote stap voor India: 'Ze horen nu bij de grote jongens'

Gejuich en geklap na de succesvolle landing. Beeld © Reuters

India heeft geschiedenis geschreven door als vierde land ooit op de maan te landen én als eerste de zuidpool van het hemellichaam te bereiken. Hoewel het om een onbemande missie ging, zou de geslaagde landing zomaar de wereldwijde positie van India kunnen verbeteren, zegt Marc Klein Wolt. "Ze horen nu bij de grote jongens."

Tot vandaag was het nog niemand gelukt om op de zuidpool van de maan te landen. Afgelopen weekend stortte een Russische raket neer bij een poging. Sterrenkundige en maankenner Marc Klein Wolt volgde de maanlanding vanmiddag op de voet. Dat het India is gelukt, laat volgens hem duidelijk zien dat het land de technologie heeft om op gelijke voet te staan met grootmachten als China en de Verenigde Staten.

Hoe de landing werd gevierd, zie je hier:

Dolle vreugde in India: raket bereikt als eerste zuidpool van de maan

00:20
Het is India gelukt: met hun raket Chandrayaan-3 wisten ze de zuidpool van de maan te bereiken.

Momenteel is India een beetje een middenmoot als het op ruimtevaart aankomt. Ja, er zijn interessante technologische ontwikkelingen geweest zoals de succesvolle lancering van een anti-satellietraket, maar echt grote missies zijn nog niet geslaagd. "Ze staan een beetje op dezelfde voet als Rusland", zegt Wolt.

Technologische grootmacht

Of en wat voor economische impact de maanlanding gaat hebben op India, is volgens historicus en Indiadeskundige Lourens van Haaften ongewis. Ook hij zegt dat de geslaagde missie India nog eens op de kaart zet als 'technologische grootmacht'.

"Het gaat niet zo heel goed met de Indiase regering", zegt Van Haaften. "Economisch heeft India problemen en minister-president Narendra Modi heeft enorm behoefte aan dit soort successen."

Wat volgens Van Haaften opvallend is, is dat in het land heel veel vertrouwen is in de technologische vooruitgang. "Ze vertrouwen erop dat die vooruitgang uiteindelijk de problemen in de samenleving op gaat lossen."

Belangrijke grondstoffen

Of het daadwerkelijk de economische problemen en ongelijkheid in het land gaat oplossen, is nog maar de vraag. Aangezien nog niemand dit deel van de maan heeft gezien, is het niet zeker wat er zal worden aangetroffen. "Iedereen verwacht dat er interessante grondstoffen te vinden zijn", zegt maankenner Wolt. 

Daarbij moet je bijvoorbeeld denken aan water in diepe groeven waar ijs nooit smelt, of mogelijk zelfs brandstoffen. Bovendien is het bereiken van de zuidpool van de maan belangrijk voor de wetenschap, omdat het onbekend gebied is.

Waarom veel landen de maan proberen te bereiken, leggen we uit in deze video:

Waarom de race naar de maan weer in volle gang is

01:48
India heeft als eerste land de zuidpool van de maan bereikt. Maar waarom is die plek zo interessant?

Zelfbeeld

De succesvolle landing draagt in ieder geval bij aan het gevoel van saamhorigheid in India. "Er is enorm veel diversiteit binnen de bevolking en door middel van technologie wordt een gevoel van gemeenschappelijkheid gecreëerd", zegt historicus Van Haaften.

Ook verandert de geslaagde missie het Europese beeld van India. "We hebben vaak niet zo door hoe ontwikkeld India op veel vlakken al is", zegt historicus Van Haaften. "Door dit soort spektakels maken landen zichzelf zichtbaar."

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update