Ga naar de inhoud
Gebouw beschadigd

Droneaanvallen in Moskou en op graanvoorzieningen Odesa

Een door een drone getroffen gebouw in Moskou Beeld © AFP

De Russische hoofdstad Moskou is voor de zesde nacht op rij opgeschrikt door drone-aanvallen. Er raakte een gebouw in aanbouw beschadigd en vluchten moesten worden geannuleerd. In het Oekraïense Odesa werden voorzieningen die gebruikt worden voor de uitvoer van granen aangevallen door Russische drones.

"Productie- en doorvoercomplexen zijn getroffen", zegt Oleh Kiper, de gouverneur van Odesa op Telegram. 

Door de nachtelijke aanvallen zijn onder meer graanopslagen beschadigd, zegt Kiper op Telegram. De brand die uitbrak zou in de vroege ochtend weer onder controle gebracht zijn en er zijn volgens hem geen gewonden gevallen.

Vaker doelwit

Kiper stelt dat er ook negen drones neergehaald zijn. De Oekraïense graanvoorzieningen zijn vaker doelwit, vooral nadat de deal met Rusland over de uitvoer van graan werd beëindigd.

'Oekraïense
Lees ook:
'Oekraïense drone vernietigt Russische supersonische bommenwerper'

In Moskou klonk vannacht een explosie en was er een rookwolk te zien, meldt het Russische persbureau RIA. Volgens burgemeester Sergej Sobjanin raakte een drone een gebouw dat in aanbouw was in het centrum van de stad. Ten westen van Moskou haalde het leger een andere drone neer. Er raakte niemand gewond.

Vluchten geannuleerd

De luchthavens van Moskou hebben alle vluchten tot nader order opgeschort, meldt het Russische persbureau TASS. Gisteren werden vluchten van luchthavens rond de Russische hoofdstad ook al geannuleerd vanwege drone-aanvallen.

Het is officieel niet duidelijk wie er achter de aanvallen zit op de stad honderden kilometers achter de frontlinie. Oekraïne reageert nooit als buurland Rusland aangevallen wordt. In mei werden er vlakbij het Kremlin drones neergehaald, toen zei de Russische overheid dat Oekraïne erachter zat.

Eerder deze week werd nog een Russische bommenwerper vernietigd. Ook dat zou het werk zijn geweest van een Oekraïense drone. 

Weer
Lees ook:
Weer drone-aanval op Moskou: 'Toont kwetsbaarheid van Russische luchtverdediging'

Reactie VS

De VS hebben vannacht laten weten de aanvallen op Rusland niet goed te keuren en er ook zeker niet bij betrokken te zijn. Een woordvoerder van de Amerikaanse regering liet weten dat het 'aan Oekraïne is om te bepalen hoe het zichzelf verdedigt'.

Gisteren kwamen drie mensen om het leven bij Russische luchtaanvallen op de dorpjes Torske en Zakitne in de buurt van de Oekraïense stad Lyman.