Ga naar de inhoud
Acht mensen zaten vast

Iedereen gered uit kapotte kabelbaan Pakistan

De gestrande passagiers werden met een helikopter gered. Beeld © AFP

Reddingswerkers zijn er tijdens een urenlange en riskante operatie in geslaagd iedereen te redden uit een kapotte kabelbaan in het noorden van Pakistan. Aanvankelijk waren twee kinderen met behulp van een militaire helikopter uit de gondel gehaald die enkele honderden meters boven een dal is blijven steken en daar al sinds vanochtend hangt.

Daarna volgden de andere zes inzittenden, onder wie een leraar, melden de autoriteiten.

Hieronder zie je beelden van de scheefhangende cabine:

Reddingswerkers proberen mensen uit gondel Pakistan te bevrijden

00:38

De kabelbaan werd gebruikt om van en naar school te gaan, zoals niet ongebruikelijk is in het bergachtige gebied. Volgens de rector van die school zijn de kinderen tieners.

Kabel gebroken

De lift hing aan twee kabels, waarvan er een is gebroken. Hoe hoog de lift hangt, is niet helemaal duidelijk. Schattingen van de autoriteiten lopen uiteen van ongeveer 275 meter tot 365 meter.

De Pakistaanse televisiezender Geo News belde eerder met een van de mannen in de lift. "Help ons in godsnaam", zei de 20-jarige Gulfaraz. "We zitten nu al bijna vijf uur vast in de lucht. Het is zo erg dat een man al is flauwgevallen." Ook de BBC heeft met hem gebeld. Hij stelt dat de zes tieners die aan boord waren 10 tot en met 16 jaar oud zijn. Een 16-jarige zou hartklachten hebben en buiten bewustzijn zijn geraakt.

Het bestuur van de provincie Khyber-Pakhtunkhwa zei al snel dat een reddingsoperatie met een helikopter de enige mogelijkheid was om de inzittenden te bevrijden. Commando's haalden de inzittenden een voor een naar buiten. De reddingspogingen werden bemoeilijkt door de sterke wind.

Vijfhonderd mensen verzameld

Hoewel het uren rijden is naar de dichtstbijzijnde grotere stad, hadden zich volgens een getuige zo'n vijfhonderd mensen verzameld om te kijken wat er met de gondel gebeurde. Ook ouders van inzittenden waren naar het ravijn gekomen. De Pakistaanse waarnemend premier Anwar ul Haq Kakar heeft opdracht gegeven om alle kabelbanen in de bergen te controleren, en ze bij onveilige situaties te sluiten.