Ga naar de inhoud
Bij dorp Avas

Zeker twintig doden door natuurbranden Griekenland

Een man wordt geholpen bij de natuurbrand bij het Griekse dorp Avas. Beeld © EPA

Bij het dorp Avas in het noordoosten van Griekenland zijn zeker twintig verbrande lichamen gevonden, meldt de brandweer. Negentien van de twintig zijn zeer waarschijnlijk migranten. In het gebied woedt sinds zaterdag een grote brand die oprukt naar havenstad Alexandroupolis.

De Griekse media spreken over een afschuwelijke aanblik. De autoriteiten zeggen dat alle slachtoffers mannen waren en dat twee van hen kinderen waren.

Zoekacties bezig

Het dorp bevindt zich in de regio Evros, in het grensgebied met Turkije. In deze regio komen vaak migranten binnen, aldus de brandweer. 

De lichamen zijn gevonden in de buurt van Dadia, een nationaal park dat daar ligt. Eerder was in het getroffen gebied ook al een lichaam van een mogelijke migrant gevonden.

In de video hieronder zie je beelden van de brand:

Tientallen doden door bosbrand Griekenland, mogelijk migranten

01:05

"Gezien het feit dat er geen meldingen zijn van verdwijningen of vermiste inwoners uit de omliggende gebieden, wordt de mogelijkheid onderzocht dat dit mensen zijn die illegaal het land zijn binnengekomen", meldt de brandweer. In het hele gebied waar de natuurbrand uitbrak zijn zoekacties aan de gang.

De brand rukt op richting havenstad Alexandroupolis, zo'n 10 kilometer ten zuiden van het dorp Avas.

Extra Europese hulp

Eerder vandaag werd bekend dat Griekenland extra Europese hulp krijgt bij het blussen van de bosbranden die het land teisteren. Morgen gaan er nog eens vijf blusvliegtuigen en een helikopter naar het land, meldt de Europese Commissie. Ook kan Griekenland rekenen op 58 extra brandweerlieden en negen watertanks.

Griekenland kampt met tal van verwoestende bosbranden, onder meer ten noorden van de hoofdstad Athene. Ook in het uiterste noordoosten van het land gaan grote stukken natuur in vlammen op. De branden zijn volgens verantwoordelijk Eurocommissaris Janez Lenarcic de ernstigste in decennia.

Groep
Lees ook:
Groep van 68 wanhopige mensen al weken op Grieks-Turks eilandje in niemandsland: 'Alsjeblieft, help ons'