Ga naar de inhoud
Zelensky dankbaar

Oekraïne mag gedoneerde F-16's alleen boven eigen gebied inzetten

De Deense premier Frederiksen ontvangt de Oekraïense president Zelensky. Beeld © EPA/ Editorial

Oekraïne mag de F-16-straaljagers die door Denemarken en Nederland worden gedoneerd, alleen boven het eigen grondgebied inzetten. "We doneren wapens onder de voorwaarde dat ze worden gebruikt om de vijand van het grondgebied van Oekraïne te verdrijven. Niet verder dan dat."

"Dat zijn de voorwaarden, of het nu gaat om tanks, gevechtsvliegtuigen of iets anders", zei de Deense minister van Defensie, Jakob Ellemann-Jensen.

Volgens de Russische ambassadeur in Denemarken kan de levering alleen maar leiden tot 'een escalatie van het conflict'. De ambassadeur zei dat wordt geprobeerd om Oekraïne in een positie te brengen 'waarin het de militaire confrontatie met Rusland wel moet voortzetten'.

Nog veel onbekend

Denemarken zal in totaal negentien straaljagers leveren. De eerste zes straaljagers zouden volgens de Deense premier Mette Frederiksen rond de jaarwisseling worden geleverd.

Nederland heeft in totaal 42 F-16's beschikbaar, waarvan er momenteel 24 operationeel zijn. Er is nog niet beslist of die allemaal naar Oekraïne kunnen. Ook over de timing van de Nederlandse levering zijn nog geen details bekendgemaakt.

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky was gisteren onaangekondigd in Nederland om samen met premier Mark Rutte de deal bekend te maken. Later op de dag reisde Zelensky door naar Denemarken, waar hij een gezamenlijke persconferentie hield met premier Frederiksen.

Democratieën doelwit

Ook vandaag is de Oekraïense premier nog in Denemarken. Tijdens een toespraak bedankte hij de Denen. "Alle buurlanden van Rusland lopen gevaar als Oekraïne niet wint", zei hij voor het Deense parlement in Kopenhagen. "Democratieën kunnen een doelwit worden, door raketten, huurlingen of destabilisatie."

Nederland leidt samen met Denemarken een coalitie van elf andere NAVO-bondgenoten die Oekraïners leert vliegen met een F-16.

Meedoen aan het RTL Nieuwspanel?

Van kabinet tot koningshuis, van geld tot gezondheid: in het RTL Nieuwspanel kun jij meepraten over welke kant Nederland op moet. Laat je stem horen! Aanmelden kan hier.