Ga naar de inhoud
Eerste vrouw

Vorstelijke vechtjas: Spaanse kroonprinses gaat 3 jaar het leger in

De 17-jarige Spaanse kroonprinses Leonor begint vandaag als eerste vrouwelijke troonopvolger in Spanje aan een driejarige militaire opleiding. In die drie jaar maakt zij kennis met alle onderdelen van de strijdkrachten. De kroonprinses stapt hiermee in de voetsporen van haar vader, die ook drie jaar het leger in ging voor hij koning werd.

In maart dit jaar maakte het Spaanse ministerie van Defensie bekend dat de toekomstige koningin van Spanje en oudste dochter van koning Felipe VI de militaire training gaat volgen. "Een essentiële stap in het leven van hare majesteit", zei de minister van Defensie, Margarita Robles, toentertijd. "Het laat zien dat als het zover is, we een vrouwelijke opperbevelhebber tot onze beschikking hebben."

Brandwonden
Lees ook:
Brandwonden 16-jarige prinses Leonor roepen vragen op bij Spaanse media

Eerste vrouwelijke troonopvolger

In Spanje is het staatshoofd tegelijkertijd opperbevelhebber van het leger. Zodra prinses Leonor het stokje van haar vader overneemt, zal ook zij deze taak dus op zich nemen. De generaties vóór haar gingen ook het leger in, maar dat waren allemaal mannen. Prinses Leonor is de eerste vrouwelijke troonopvolger ooit in Spanje en de eerste prinses die naar de militaire academie gaat.

In mei haalde de kroonprinses haar diploma op het UWC Atlantic College in Wales, waar ook prinses Alexia op school zat, maar een tussenjaar zit er niet in voor prinses Leonor. De komende drie jaar ligt er een uitgebreid programma voor haar klaar op de Algemene Militaire Academie in Zaragoza. Het eerste jaar zal Leonor bij de landmacht doorbrengen, dan volgt een jaar bij de marine, om uiteindelijk te eindigen bij de luchtmacht.

Gevluchte
Lees ook:
Gevluchte schandaalkoning Juan Carlos terug in Spanje

Royalty's in het leger

Een militaire opleiding is niet ongebruikelijk voor jonge royalty's en ook steeds meer vrouwelijke troonopvolgers doen daaraan mee. De Belgische kroonprinses Elisabeth volgde eerder al een jaar lang een legeropleiding. Naast haar studie geschiedenis en politiek volgt zij nog steeds onderwijs bij de koninklijke militaire school en leert zij omgaan met de nieuwste wapens. Niet zo gek, aangezien ook in België het staatshoofd de rol van opperbevelhebber van het leger vervult.

De Zweedse kroonprinses Victoria diende al eens drie weken bij het leger en de troonopvolgster in Noorwegen, prinses Ingrid, is ook op rondgang geweest bij de strijdmacht. Net zoals onze kroonprinses Amalia, die maakte vorig jaar kennis met de verschillende afdelingen binnen defensie. Zo vloog Amalia mee in een F-16 bij een training en reed ze in een Leopard 2-tank bij de zware infanteriebrigade.

Amalia
Lees ook:
Amalia zoekt steun bij prinses-vriendinnen: 'Heel waardevol'

Geen uitzonderingen

De Spaanse prinses is de eerste die het volle legertraject gaat doen en voor de Spaanse royalty worden geen uitzonderingen gemaakt. Om deel te mogen nemen moet de prinses een aantal mentale en fysiek zware tests doen, zoals rennen en zwemmen in hoog tempo, slopende push-up-oefeningen en behendigheidstrainingen op een stormbaan.

Volgens Spanje-correspondent Richard Hogenkamp moet de prinses de komende drie jaar flink aan de bak. "Het is niet een beetje meelopen en kijken, ze moet de training doen zoals elke militair en ze zal daarbij zeker niet gespaard worden."

Prinses
Lees ook:
Prinses Amalia over bedreigingen: 'Heb het er nog steeds moeilijk mee'

Voor de prinses is dit dan ook een manier om te laten zien dat zij niet anders is dan haar mannelijke voorgangers. Uit peilingen blijkt dat twee derde van de Spaanse bevolking graag wil dat de prinses komend jaar het leger in gaat. Hogenkamp: "Het koningshuis is al niet zo geliefd in Spanje, dus voor de populariteit ervan is dit een logische keuze."

Naast de militaire opleiding staat de prinses voor meerdere uitdagingen en moet ze haar weg vinden als eerste vrouw aan het roer. Ze heeft ook een taak om het imago van het vorstenhuis op te poetsen. De opa van Leonor, koning Juan Carlos, zorgde voor veel schandalen en woont tegenwoordig in ballingschap in Dubai.

Haar moeder koningin Letizia valt ook niet erg in de smaak bij de bevolking en dan is prinses Leonor ook nog eens de eerste vrouw die de troon overneemt. "Er zal heel erg op haar gelet gaan worden hoe zij het gaat doen."