Ga naar de inhoud
'Camping is helemaal weg'

Nederlanders ontvluchten Franse campings na hevige bosbrand: 'Chaos en overal files'

De enorme rookwolken van de bosbrand. Beeld © Rik Hut

De grote bosbrand in de Zuid-Franse plaats Saint-André vlak bij de kust maakt een abrupt einde aan de vakanties van veel Nederlanders. Duizenden inwoners en vakantiegangers zijn inmiddels geëvacueerd, onder wie Ivan Aloise. Hij is met zijn gezin camping Les Bois du Fleurs ontvlucht. "Het werd steeds heftiger", vertelt hij aan RTL Nieuws.

De brand brak gistermiddag uit in Saint-André, Sorède en Argelès-sur-Mer, een populair gebied onder toeristen, onder wie ook Nederlanders. Inmiddels is die onder controle, maar het risico blijft bestaan dat het vuur weer oplaait. Volgens de burgemeester van Saint-André was het 'een brand zoals we nog nooit hebben gezien'. Zeker 3000 mensen werden geëvacueerd.

"De helikopters vliegen hier nog rond", vertelt Aloise in de ochtend na het uitbreken van de brand. Het gezin kwam terug van een dagje weg toen enorme rookwolken hun kant op kwamen. "Toen heb ik besloten om met mijn gezin te vertrekken."

Nog voor de campinggasten officieel werden geëvacueerd, pakte het gezin van Aloise de belangrijkste spullen bij elkaar en vertrokken ze richting Perpignan, een plaats aan de kust in het zuiden van Frankrijk. "Het was echt chaos toen we vertrokken, overal waren files." Een hotel vinden was ook niet makkelijk, 'alles zat volgeboekt met Nederlanders en Italianen die voor de branden zijn gevlucht'.

Windrichting

Nederlandse vakantiegangers op camping La Chapelle hebben geluk. Zij zitten ten oosten, aan de 'goede kant' van de bosbrand en profiteren van de windrichting. "We konden de bosbranden wel zien, maar zijn niet geëvacueerd, omdat de wind niet onze kant op stond", vertelt Anton Huisma.

"Het was gisteravond wel even schrikken, bij het zien van al die rook en het vuur", vervolgt Huisma. Volgens hem is een camping in de buurt volledig afgebrand. Ook twee andere campings zijn zwaar beschadigd. "Je hoorde de hele avond gasflessen exploderen, wel vijftig tot tachtig knallen."

Terug naar camping

Het gezin van Aloise hoopt vandaag nog een blik op de camping te werpen. Ze hebben namelijk nog niks gehoord over hoe het er nu bij ligt. Ook vakantieganger Rik Hut hoopt vandaag nog iets van zijn camping, Flower Camping Les Chenes Rouges, te zien. "Volgens de laatste berichten is de camping helemaal weg", vertelt hij.

Ivan Aloise maakte deze foto van de verkoolde grond vanuit de auto:

Ook hij ontvluchtte de vlammenzee gisteren met zijn gezin. "We hebben een paar spullen meegenomen, zijn weggerend en met de auto vertrokken", vertelt Hut. Hij zou nog twee weken met zijn gezin blijven, maar zit nu zonder extra setje kleren te wachten op nieuws van de camping.

Geen letsel of schade

Ruim 500 hectare ging in vlammen op en zeker acht woningen werden door de brand vernield. Tientallen andere huizen liepen schade op. De brand kon zich snel verspreiden door een combinatie van heet weer, droogte en een sterke wind. De regio waar de brand plaatsvond had al langer te lijden onder een uitzonderlijke droogte.

Bij de Nederlandse alarmcentrales hebben zich vooralsnog niet veel vakantiegangers gemeld met problemen. De ANWB kreeg gisteravond een paar telefoontjes binnen van Nederlanders die moesten worden geëvacueerd, maar dat waren vooral verzekeringsgerelateerde vragen, zegt een woordvoerder. Van letsel of schade aan voertuigen is geen sprake. Wel kwam één melding binnen van een Nederlander wiens tent in vlammen was opgegaan.