Er komt een onderzoek naar de dood van de 27-jarige Nepalese bergbeklimmer Mohammed Hassan. Dat zegt Karrar Haidri van de Pakistan Alpine Club, die gaat over bergbeklimmen in Pakistan. De sherpa zou op de K2 in de steek zijn gelaten door de bekende bergbeklimmer Kristin Harila, omdat die een record wilde vestigen.
Het ongeluk gebeurde op 27 juli op de K2. Die berg in Pakistan is, na de Mount Everest in Nepal, de hoogste op aarde. De top ligt op een hoogte van 8611 meter. De Noorse klimster Kristin Harila vestigde op die dag een nieuw wereldrecord: ze bereikte de top van alle veertien bergen op de wereld hoger dan 8000 meter (de '14 peaks') en deed dat in de kortste tijd ooit, namelijk in drie maanden en één dag.
Over de stervende heen
Maar wat er 150 meter onder de top gebeurde, leidt tot grote controverse in de klimmerswereld. Even daarvoor was de Pakistaanse sherpa Mohammed Hassan van een hoger punt naar beneden gevallen. Hij lag op het smalle pad; zijn zuurstofmasker en harnas waren kapot, zijn buik en benen waren blootgesteld aan de sneeuw en de wind.
Op filmbeelden, gemaakt door de Oostenrijkse klimmers Wilhelm en Philip Flämig, is te zien dat Harila en tientallen andere klimmers de top beklimmen en langs het lichaam lopen. Beelden daarvan zie je hier:
Bergbeklimmers lijken stervende sherpa K2 te passeren
Hassan zou even later overlijden, op de plek waar hij lag.
De Oostenrijkse klimmers die de beelden maakten, spreken schande van Harila en de andere klimmers. "Er is maar één persoon bij hem terwijl verder iedereen over hem heen stapt om de top te bereiken", zei Flämig tegen de Oostenrijkse krant Standard. "Ze hebben niet geprobeerd hem te redden, terwijl er sherpa's en gidsen waren die iets konden doen."
Geld voor nabestaanden
Zijn klimpartner Steindl heeft vandaag een bedrag van meer dan 115.000 euro, dat met crowdfunding was opgehaald, overhandigd aan de vrouw en drie kinderen van Hassan. "Ik zag hoeveel verdriet de familie had", zegt Steindl tegen persbureau AP. "De weduwe vertelde me dat haar man sherpa was zodat zijn kinderen een kans in het leven zouden krijgen en ze naar school konden gaan."
Steindl is nog steeds woedend over het voorval. "Op de beelden is te zien dat 70 klimmers de zwaargewonde Hassan passeren in plaats van hem te hulp te schieten." Hij zegt dat de enige persoon die hielp door te proberen hem warm te houden, zijn vriend was. Ook zijn vriend is een sherpa. "Op beelden kun je zien dat de man wanhopig is."
Kristin Harila spreekt de kritiek tegen. Volgens haar heeft haar team 'er alles aan gedaan' om Hassan te redden. "We hebben anderhalf uur lang geprobeerd hem van zijn plek te tillen. Mijn cameraman is daarna nog een uur langer gebleven om hem te helpen. Hij is op geen enkel moment alleen gelaten", schreef ze in een blogpost.
Overlevingsinstinct
Volgens haar was redding onmogelijk, omdat het ongeluk op het gevaarlijkste deel van het traject gebeurde. Door slechte sneeuw en het smalle pad zou het niet mogelijk zijn geweest hem weg te dragen.
Op haar eigen website heeft ze een uitgebreide verklaring uitgegeven, waarin ze schrijft 'boos' te zijn om 'hoeveel mensen anderen de schuld geven van dit tragische ongeluk', dat volgens haar 'niemands schuld' is. "En vergeet niet dat op een gevaarlijke berg boven de 8000 meter je overlevingsinstinct ook invloed heeft op je beslissingen."

Een onderzoek naar de dood van Hassan moet nu aantonen of er laakbaar is gehandeld. Dat onderzoek wordt uitgevoerd door overheidsfunctionarissen, zegt Karrar Haidri van de Pakistan Alpine Club.
Het lichaam van Hassan ligt nog altijd op de berg. Volgens het bedrijf dat de expedities regelt, kan hij niet worden opgehaald omdat hij stierf op de lastigste plek van de berg. Het bedrijf zegt wel geld te hebben gegeven aan de familie van Hassan. Hoeveel is niet bekend.