Ga naar de inhoud
Ook illegaal vuurwapenbezit

Zoon president Biden wordt onderzocht door speciale aanklager om belastingontduiking

Hunter Biden, de zoon van de Amerikaanse president Joe Biden. Beeld © AP

Hunter Biden, de zoon van de Amerikaanse president Biden, wordt door een speciale aanklager onderzocht om belastingontduiking. Bidens zoon wordt ervan verdacht over de jaren 2017 en 2018 niet al zijn inkomstenbelasting te hebben betaald. Ook zou hij illegaal een vuurwapen in zijn bezit hebben gehad.

De Amerikaanse minister van Justitie Merrick Garland heeft David Weiss uitgekozen als speciale aanklager. Weiss was eerder als federale aanklager bezig met het strafrechtelijk onderzoek naar Hunter Biden.

Als speciale aanklager kan Weiss onafhankelijker opereren dan voorheen, omdat hij buiten de gebruikelijke hiërarchie kan werken.

Zoon
Lees ook:
Zoon president Biden verklaart onschuldig te zijn in zaak om belastingontduiking

Garland zei dat Weiss is aangesteld als speciale aanklager, vanwege de 'buitengewone omstandigheden' bij het lopende onderzoek naar Hunter. Zijn vader Joe Biden, de huidige president, doet in de presidentsverkiezingen van 2024 opnieuw mee als kandidaat namens de Democraten.

Inkomstenbelasting en vuurwapen

Hunter Biden wordt naast belastingontwijking ervan verdacht dat hij de wapenwet zou hebben overtreden, door in 2018 een vuurwapen te kopen zonder toen aan te geven dat hij verslaafd was aan cocaïne. Daardoor is de koop van het wapen een misdrijf.

Hunter wordt al jaren door de Republikeinen ervan beschuldigd de politieke macht van zijn vader te gebruiken voor persoonlijk gewin bij zijn zakelijke activiteiten in Oekraïne en China.

Andere speciale aanklagers

Garland heeft eerder twee andere speciale aanklagers aangesteld in andere zaken. Zo doet Jack Smith onderzoek naar de pogingen van oud-president Donald Trump om de verkiezingswinst van Biden ongedaan te maken en doet Robert Hur onderzoek naar het omgaan van Biden met geheime documenten.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update