Ga naar de inhoud
'Mens achtergelaten'

Ruzie in klimwereld: moest sherpa op K2 sterven voor record?

De Nepalese sherpa ligt in de sneeuw terwijl anderen hem passeren.

Een hoogoplopende rel in de wereld van de bergbeklimmers: heeft de bekende Noorse klimster Kristin Harila een stervende sherpa op de K2 in Pakistan achtergelaten zodat ze een record kon vestigen? Kritische klimmers zeggen van wel en spreken er schande van. "Er is een mens achtergelaten zodat er een record gebroken kon worden." Zelf ontkent ze de beschuldiging.

Het ongeluk gebeurde op 27 juli op de K2. Die berg in Pakistan is, na de Mount Everest in Nepal, de hoogste op aarde: de top ligt op een hoogte van 8611 meter. De Noorse klimster Kristin Harila vestigde op die dag een nieuw wereldrecord: ze bereikte de top van alle veertien bergen op de wereld hoger dan 8000 meter (de '14 peaks') en deed dat in de kortste tijd ooit, namelijk in drie maanden en één dag.

Over de stervende heen

Maar wat er 400 meter onder de top gebeurde, leidt tot grote controverse in de klimmerswereld. Even daarvoor was de Pakistaanse sherpa Mohammed Hassan van een hoger punt naar beneden gevallen. Hij lag op het smalle pad; zijn zuurstofmasker en harnas waren kapot, zijn buik en benen waren blootgesteld aan de sneeuw en de wind.

Op filmbeelden, gemaakt door de Oostenrijkse klimmers Wilhelm Steindl en Philip Flämig, is te zien dat Harila en tientallen andere klimmers de top beklimmen en langs het lichaam lopen. Hier zie je daar beelden van:

Bergbeklimmers lijken stervende sherpa K2 te passeren

00:24
Bergbeklimmers lijken stervende sherpa K2 te passeren

Hassan zou even later overlijden, op de plek waar hij lag.

De Oostenrijkse klimmers die de beelden maakten, spreken schande van Harila en de andere klimmers. "Er is maar één persoon bij hem terwijl verder iedereen over hem heen stapt om de top te bereiken", zei Flämig tegen de Oostenrijkse krant Standard. "Ze hebben niet geprobeerd hem te redden, terwijl er sherpa's en gidsen waren die iets konden doen."

'Mens achtergelaten voor record'

Zijn klimpartner Steindl voegde toe: "Dit zou in de Alpen ondenkbaar zijn. Hij is als een tweederangsmens behandeld. Als dit iemand uit het Westen was, zou hij onmiddellijk gered worden. Niemand voelde zich verantwoordelijk voor hem. Wat hier is gebeurd, is een schande. Er is een mens achtergelaten zodat er een record gebroken kon worden."

Volgens Steindl was Hassan, die weinig ervaring zou hebben gehad, ingehuurd om touwen te bevestigen voor de klimmers, en had hij het geld nodig om de ziekenhuisrekening voor zijn moeder te betalen.

Kristin Harila spreekt de kritiek tegen in The Telegraph. Volgens haar heeft haar team 'er alles aan gedaan' om Hassan te redden. "We hebben anderhalf uur lang geprobeerd hem van zijn plek te tillen. Mijn cameraman is daarna nog een uur langer gebleven om hem te helpen. Hij is op geen enkel moment alleen gelaten."

Overlevingsinstinct

Volgens haar was redding onmogelijk, omdat het ongeluk op het gevaarlijkste deel van het traject gebeurde. Door slechte sneeuw en het smalle pad zou het niet mogelijk zijn geweest hem weg te dragen.

Op haar eigen website heeft ze inmiddels ook een uitgebreide verklaring uitgegeven, waarin ze schrijft 'boos' te zijn om 'hoeveel mensen anderen de schuld geven van dit tragische ongeluk', dat volgens haar 'niemands schuld' is. "En vergeet niet dat op een gevaarlijke berg boven de 8000 meter je overlevingsinstinct ook invloed heeft op je beslissingen."

Inzamelingsactie voor vrouw en kinderen

Overigens is het record van Harila zelf ook omstreden, omdat ze gebruikmaakte van sherpa's en andere helpers, en ook van helikopters om basiskampen te bereiken. Veel klimmers zijn van mening dat het record daarom minder waarde heeft.

Wilhelm Steindl heeft intussen een inzamelingsactie opgezet voor de nabestaanden van de 27-jarige Hassan, die een vrouw en drie zoons had. Die actie heeft al bijna 100.000 euro opgeleverd.

Noorse
Lees ook:
Noorse Kristin en gids beklimmen 14 hoogste bergen ter wereld in recordtijd