Gigantische hoeveelheden regen zorgen voor flinke overlast in Slovenië, vier mensen kwamen daarbij om het leven, onder wie twee Nederlanders. Veel andere lokale bewoners en toeristen zijn geëvacueerd. Zo ook Bas Wolbert, hij was met zijn gezin in het getroffen gebied en vertrok net op tijd. "Alles wat we toen niet konden meenemen, zijn we kwijt."
In 24 uur tijd viel er net zoveel regen als normaal gesproken in een maand. Voornamelijk in het noorden. Daar zijn talloze wegen weggevaagd en spoorverbindingen afgesloten. De regenval zorgde ervoor dat zeker drie mensen om het leven kwamen. Ook zijn er nog meerdere mensen vermist.
Bas Wolbert was met zijn gezin op vakantie in het Balkanland. Op donderdagmiddag ging hij nog raften. "De instructeur vertelde nog dat code rood werd verwacht, maar dat hij niet dacht dat het net zo erg zou worden als in 1990, toen het gebied ook werd getroffen door een heftige storm en overstromingen. Nou, inmiddels weten we wel beter. Het water zou in sommige rivieren een meter hoger hebben gestaan dan het toen stond."

In de nacht van donderdag op vrijdag ging het goed mis, hevig noodweer barstte los in het noorden van het land. Bas en zijn gezin waren toen al vertrokken van de camping waar ze verbleven. "We werden gealarmeerd door campingpersoneel. Op dat moment zijn we vertrokken naar een nabijgelegen hotel. We waren niet de enigen die dat idee hadden, want het bleek de laatste kamer te zijn."
"Toen we de ochtend erop het hotel uitkwamen en eenmaal wat zicht op de rivier hadden, wisten we meteen wel dat het niet best was. Voor we donderdagavond weggingen hadden we het een en ander aan kleding en andere spullen meegenomen. Maar alles wat we moesten achterlaten, is nu weggespoeld."
Toch had het zeker erger gekund. "Er waren ook campinggasten die wat verder van de oever zaten en waren gebleven, maar om 4.00 uur in de nacht in allerijl wakker zijn gemaakt en toen moesten evacueren. Die zijn nu alles kwijt."
Door weilanden en bergdorpjes
Het hotel waar Bas verdween bleef droog, maar was door het noodweer bijna helemaal van de buitenwereld afgesloten. "Er was geen stromend water en we konden bijna geen kant op. Toegangswegen en bruggen waren kapot. En bruggen die nog intact waren waren voor de zekerheid afgezet omdat het risico te groot was."
Toch wist Bas vandaag het gebied te ontvluchten. "Door een nogal opmerkelijke route zijn we zojuist aangekomen in Ljubljana, de hoofdstad van Slovenië. We gingen door weilanden en allerlei bergdorpjes heen. Daar zagen we ook goed wat voor ellende het noodweer heeft veroorzaakt. Ook op hoger gelegen gebieden waren flinke modderstromen die op hun weg naar beneden alles op hun weg kapot hebben gemaakt."
Hieronder zie je beelden van de tocht van Bas en zijn gezin onderweg naar Ljubljana:
Bas Wolbert is met zijn gezin in Slovenië: 'We zijn al onze spullen kwijtgeraakt op de camping'
Op dit moment verblijft Bas in de Sloveense hoofdstad. Vanuit daar is hij van plan zijn vakantie voort te zetten. "In de buurt hier is een outdoor-winkel. We hebben daar nog wat spullen gekocht die we zijn verloren. Dat is allemaal vervangbaar gelukkig. Gelukkig kunnen we de vakantie voortzetten, we hebben op andere plekken nog reserveringen staan."
Tegelijkertijd weet Bas ook dat dat niet voor veel andere campinggasten geldt. "Ik weet van sommigen dat ze terug moeten naar Nederland omdat ze alles kwijt zijn. Zelfs hun auto."
Honderd Nederlandse hulpverzoeken vanuit Slovenië
De Nederlandse alarmcentrales SOS International, Eurocross en de ANWB ontvingen zo'n honderd hulpverzoeken uit Slovenië, lieten ze eerder vandaag weten. Eurocross kreeg zestig meldingen, SOS International tien en de ANWB ongeveer dertig. Veel hulpverzoeken zijn van mensen van wie het voertuig kapot is of van wie spullen zijn weggespoeld.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een waarschuwing toegevoegd aan het reisadvies voor Slovenië, dat desondanks op groen blijft staan. Er blijft een hoog risico op meer overstromingen en aardverschuivingen, luidt de waarschuwing. Reizigers wordt aangeraden om aanwijzingen van lokale autoriteiten te volgen en mediaberichten in de gaten te houden.