Ga naar de inhoud
38 graden

Grote groep scouts onwel in Zuid-Korea door oververhitting

Een ambulance rijdt bij het terrein van de Jamboree. Beeld © Jeonbuk Fire Station/Yonhap via AP

De Wereldjamboree in Zuid-Korea heeft flinke last van een hittegolf. Honderden deelnemers zijn onwel geworden en moesten naar het ziekenhuis. Van de Nederlandse deelnemers raakten er acht onwel, van wie er twee naar het ziekenhuis moesten.

Aan het evenement doen 43.000 scouts uit bijna 160 landen mee, onder wie ook een groep Nederlanders. De deelnemers zijn tussen de 14 en 17 jaar. In Zuid-Korea heerst momenteel een hittegolf. In de plaats waar de Jamboree wordt gehouden, is het tegen de 38 graden. 

Bij de openingsceremonie werden veel deelnemers door de hitte bevangen. Een aantal viel flauw. Vervolgens is op advies van de brandweer de ceremonie gestopt. 

Enkele Nederlandse deelnemers onwel

Volgens Jaap Boot, voorzitter van het landelijk bestuur van Scouting Nederland, zijn er 2000 Nederlanders aanwezig. Met de Nederlandse deelnemers gaat het goed, vertelt hij. Enkele jongeren raakten kort onwel, met hen gaat het weer goed.

"We hebben in goed overleg met de organisatie wat aanpassingen gedaan. Denk aan meer drinken en meer schaduwplekken. Ook is het terrein nu niet meer zo nat."

Volgens Boot gaat het goed met de groep. "De omstandigheden zijn anders dan in Nederland, dat wisten we van tevoren. Er zijn ook vrijwilligers mee met een medische achtergrond, er is genoeg expertise. Er zijn geen zorgen dat het niet veilig zou zijn."

Been vol zweren

Een Nederlandse fotograaf vertelt tegen NPO Radio 1 hoe hij de hitte heeft beleefd. "Het begon met extreme hitte hier. Het is heel erg warm en heel erg vochtig, waardoor mensen slecht afkoelen natuurlijk", vertelt Josse Carstens. "Er zijn best wel veel mensen afgevoerd met een zonnesteek of andere hittegelateerde problemen. Ons ziekenhuis hier lag in de eerste dagen al vol met dat soort mensen."

"Ze hebben ook veel last van insecten, muggen en andere beesten. Sommigen hebben een heel been vol met een soort zweren die behandeld moeten worden. Op een gegeven moment was het zo erg dat het ziekenhuis mensen wegstuurde, omdat hun plek nodig was voor iemand anders."

Vlak terrein zonder schaduw

De vele onwelwordingen tijdens de openingsceremonie waren niet het eerste incident op het terrein. Sinds de Jamboree eerder deze week begon, zouden er volgens Koreaanse media zo'n duizend mensen met gezondheidsklachten zijn geweest. 

De Jamboree wordt gehouden op een vlak terrein in een polder aan de westkust, een kleine 200 kilometer ten zuiden van Seoul. De polder is nauwelijks begroeid en biedt geen schaduw. De scouts verblijven er in tenten.