Ga naar de inhoud
23-jarige

Noord-Korea bevestigt: Amerikaanse soldaat Travis King zit vast

De Amerikaanse militair Travis King. Beeld © AP

Noord-Korea heeft na weken speculatie bevestigd dat de 23-jarige Amerikaanse militair Travis King gevangen zit in het land. Het is de eerste keer dat het land reageert op informatieverzoeken over de soldaat.

De 23-jarige King stak de grens van Noord-Korea over op 18 juli. Dat deed hij tijdens een toeristische rondleiding door de zogenoemde Joint Security Area (JSA). Dat is een gebied in de gedemilitariseerde zone tussen Zuid- en Noord-Korea, dat onder toezicht staat van de Verenigde Naties (VN).

Noord-Korea heeft nu bevestigd dat de militair vastzit. De VN wilde verder geen details geven over de reactie van het Koreaanse land, uit angst de onderhandelingen over de vrijlating van King te beïnvloeden. Dat schrijft de Britse omroep BBC. De reactie van de VN impliceert wel dat er wordt onderhandeld.

Verzoeken

De VN was al langere tijd bezig met contact zoeken met Noord-Korea. Dat gebeurde via een directe telefoonverbinding met het Noord-Koreaanse leger in de Joint Security Area. Tot nu werd alleen bevestigd dat de berichten van de VN waren aangekomen, een antwoord bleef uit, meldt BBC.

Hoe het verder met de militair gaat, is niet bekend. In het verleden zijn Amerikaanse soldaten die naar Noord-Korea waren gevlucht of in het land werden opgepakt, ingezet als propagandamiddelen tegen de Verenigde Staten. 

De moeder van Travis King deed eerder een oproep om haar zoon thuis te brengen. De oproep is te zien in deze video:

'Breng mijn zoon thuis', smeekt moeder van militair die grens Noord-Korea overstak

00:57
"Bid voor een veilige terugkeer van onze zoon. " Die oproep doet de moeder van Travis King, de Amerikaanse soldaat die vastzit in Noord-Korea.

Wat weten we over Travis King?

De 23-jarige militair King was net vrijgelaten uit een Zuid-Koreaanse gevangenis toen hij de Noord-Koreaanse grens overstak. Hij zat ongeveer twee maanden vast op verdenking van mishandeling. Hij zou bij zijn arrestatie niet hebben meegewerkt en zou 'grove taal' hebben geschreeuwd naar agenten.

Na zijn vrijlating op 10 juli zou King zijn overgebracht naar het vliegveld. Vanaf daar zou hij gerepatrieerd worden naar de Amerikaanse militaire basis Fort Bliss in de staat Texas waar hij vermoedelijk oneervol ontslag zou krijgen.