Ga naar de inhoud
Krimpende bevolking

Geboortecijfer Oekraïne gekelderd: ruim kwart minder baby's sinds invasie

De 33-jarige ontheemde moeder Olga speelt met haar pasgeboren baby in een opvangcentrum in Lviv. Beeld © Getty

In Oekraïne worden dit jaar tot dusver ruim een kwart minder baby's geboren dan voor de Russische inval. Dat komt niet alleen door de vele vrouwen die het land zijn ontvlucht. Het blijkt een trend die jaren geleden is ingezet en nu verder versnelt.

In de eerste zes maanden van dit jaar zijn 96.755 baby's geboren in Oekraïne. Een daling van 28 procent vergeleken met dezelfde periode in 2021, toen er 135.079 geboortes waren in het land. Dat meldt Opendatabot, een organisatie die overheidsgegevens verzamelt in Oekraïne.

Een deel van de daling komt door de grote hoeveelheid vluchtelingen. Uit cijfers van de VN blijkt dat vorig jaar 5,9 miljoen mensen uit Oekraïne zijn gevlucht, waarvan het merendeel vrouwen en kinderen zijn. Dit vanwege de dienstplicht voor mannen van 18 tot 60 jaar die het land niet mogen verlaten.

'Angstaanjagend'
Lees ook:
'Angstaanjagend' beeld van de oorlog: dit is de World Press Photo van het jaar

In vrijwel alle landen die Oekraïense vluchtelingen hebben opgevangen is minstens 70 procent van de volwassen vluchtelingen vrouw, bleek dit voorjaar uit onderzoek van de OECD. In Polen, Estland, Italië en het VK is dat zelfs meer dan 80 procent.

Daalt al langer

Maar het geboortecijfer in Oekraïne daalt al langer. Sinds 2013 worden jaarlijks circa 7 procent minder kinderen geboren in het land. Oekraïne behoort met Japan en Spanje tot een groepje landen waarvan de VN al in 2020 voorspelde dat de bevolking deze eeuw met zeker 50 procent afneemt.

Waarom
Lees ook:
Waarom landen meer baby's willen (en daar miljarden voor over hebben)

Toch is het effect van de Russische invasie aanzienlijk. Volgens Opendatabot gaat het zelfs om de grootste daling in het geboortecijfer sinds het land onafhankelijk werd in 1991. Ook het vorige dieptepunt houdt verband met de oorlog: in 2015 - het jaar nadat Rusland de Krim inlijfde en de oorlog begon - daalde het geboortecijfer met 12 procent.

Geen stabiliteit

"Oekraïne had een van de laagste geboortecijfers ter wereld. En toen brak een oorlog uit", zei een Britse demograaf die Oekraïense vruchtbaarheidscijfers bestudeert in maart tegen de Amerikaanse omroep NPR. Het personeel van een kraamkliniek in Kiev noemden destijds een gebrek aan stabiliteit en bescherming als oorzaken voor de gedaalde kinderwens. Ook bleken veel partners gescheiden en waren sommige vruchtbaarheidsprogramma's stopgezet tijdens de oorlog.

Kijk terug: Angst en (wan)hoop bij zwangere vrouwen na bombardement kraamkliniek

02:39
Beelden van de kraamkliniek in Marioepol die in maart 2022 werd gebombardeerd door de Russen, gingen de hele wereld over. Meerdere hoogzwangere vrouwen zijn opgevangen in een ander ziekenhuis. (Let op: schokkende beelden)