Een vakantie naar Europa lijkt populairder dan ooit. De meest gelikte filmpjes komen voorbij op TikTok met #EuropeanSummer (Europese zomer). De hashtag is wereldwijd al meer dan een miljard keer bekeken. Toch zijn veel populaire Europese hotspots er niet blij mee.
Dineren met een idyllisch uitzicht, zonnen tussen kleurrijke citroenen of zwemmen in azuurblauw water. Zo ziet een trip in Europa eruit. Althans als je TikTok mag geloven.
Het ziet er allemaal fantastisch uit. Niet gek dat de filmpjes zoveel worden bekeken. Vooral ook buiten Europa.
Hoe anders is het gevoel in de Zuid-Europese landen die het toneel zijn van de filmpjes, zoals Frankrijk, Italië en Spanje. Die doen juist hun best om van het massatoerisme af te komen.

Spanje zette TikTok na corona in om weer toeristen aan te trekken. Het toerisme is daar een belangrijke inkomstenbron, net als in veel Zuid-Europese landen. Je zou dus denken: iedere toerist is er één. Maar dat zit anders, zegt Spanje-correspondent Richard Hogenkamp: "De massatoerist levert weinig op. Ze hebben zo weinig tijd dat ze soms niet eens een winkel of terras bezoeken."
Dat ontdekte hij in Tossa de Mar. De Zuid-Koreaanse K-popartiest YooA - mateloos populair in Zuid-Korea, maar grote kans dat je haar niet kent - besloot om daar haar videoclip op te nemen. En sindsdien wordt het plaatsje bij Barcelona overspoeld door Zuid-Koreaanse toeristen. Zie hier het voorbeeld van de kracht van een paar idyllische plaatjes die viraal gaan.
Aan het begin van de videoclip zit YooA in een gat in de stadsmuur. En precies dat plaatje willen veel Zuid-Koreaanse toeristen namaken. "De foto moet perfect zijn, dus het neemt behoorlijk wat tijd in beslag", zegt Hogenkamp. "Het is een kwestie van: bus uit, wachten voor de muur, op de foto en in de bus terug naar Barcelona."
In Tossa de Mar leidt het tot gefronste wenkbrauwen bij bewoners.
Ook op andere plekken in Spanje gaat het mis. Zoals wanneer toeristen dwars door natuurgebieden lopen op zoek naar de juiste plek voor een foto of video. Of hun auto zomaar langs te weg parkeren. Het levert schade op aan de natuur, dus grijpt de overheid in. In sommige gebieden geldt nu een maximumaantal bezoekers. Als dat is bereikt, gaat het hek dicht.
Niet alleen Spanje, ook Italië worstelt met massatoerisme, zegt onze correspondent Anouk Boone. "Ja, het levert geld op. Maar het tast ook de leefbaarheid aan van bepaalde dorpen of steden die in trek zijn."

Daarom strooien gemeenten met regels voor toeristen. En daar staan soms fikse boetes op. Een kleine greep:
- In Rome mag je niet meer op de Spaanse trappen zitten.
- In Venetië is picknicken verboden.
- In Florence kan je een boete van 150 tot 500 euro krijgen als je eet op straat.
- Op het eiland Ischia zijn stiltezones ingesteld. Je krijgt daar een boete als je te veel geluid maakt.
- En in de kustdorpen van Cinque Terre geldt een verbod op slippers.
Ook noemt Boone het dorpje Positano. De beelden van het schilderachtige dorpje aan de Amalfikust komen te pas en te onpas langs op TikTok. Het dorp telt bijna 4000 inwoners en wordt iedere zomer overspoeld door tienduizenden toeristen per dag.
Geef die toeristen maar eens ongelijk. Positano ziet er fotogeniek uit. Maar de hordes toeristen zorgen voor opstoppingen in de nauwe straatjes. De gemeente grijpt in. "Sinds dit jaar zijn de plekken waar toeristen graag poseren met de gekleurde huizen aangemerkt als 'rode zones'. Het is daar verboden om foto’s of video’s te maken of te stoppen met lopen. Toeristen die dat wel doen kunnen een boete krijgen van 65 tot 275 euro."
De #EuropeanSummer is op sommige plekken toch net iets minder onbezorgd dan het lijkt op de plaatjes die iedereen krijgt voorgeschoteld. Dat merken ook steeds meer Amerikanen. Zij maken TikToks over het 'echte' Positano.
Om de drukte te voorkomen, doet Italië een poging het toerisme te spreiden. Met kortingen worden toeristen gelokt om voor of na het hoogseizoen te komen.