Ga naar de inhoud
Flinke hagelstenen

Vakantiegangers Gardameer getrakteerd op noodweer: hagelstenen als tennisballen

Beschadigde auto door de hagelstenen op een camping aan het Gardameer. Beeld © Kevin Mallie

Voor Nederlandse kampeerders rond het Gardameer is het afzien. In Noord-Italië trekken stevige onweersbuien voorbij waarbij flinke hagelstenen vallen en zware windstoten voorkomen.

Zo groot als tennisballen zijn die hagelstenen. Gisteren en vannacht trok een supercell, een enorm zware storm, over Noord-Italië. De grote hagelstenen, windstoten en onweer zorgden voor veel schade. Minstens twee mensen kwamen om het leven.

Volgens meteoroloog van Buienradar Marjon de Hond houdt het noodweer vandaag aan. Bekijk hier beelden van het noodweer:

Extreem noodweer in Noord-Italië in beeld

00:41
Gisteren en vannacht trok een supercell, een enorm zware storm, over Noord-Italië. Grote hagelstenen, windstoten en onweer zorgden voor veel schade. Tijdens de storm zijn minstens twee mensen om het leven gekomen.

Kevin Mallie verblijft met zijn gezin in een stacaravan op een camping in Peschiera del Garda. Hij stond buiten toen het begon met hagelen. "Ik hoorde klappen waarvan ik dacht dat het dennenappels waren. Dat bleken hagelstenen die keihard naar beneden vielen." Mallie en zijn gezin kropen onder de tafel en het bed terwijl de hagelstenen in de slaapkamer door het raam naar binnen vlogen. "Het was echt beangstigend."

In Italiaanse media dook onderstaande foto op van wat de 'grootste hagelsteen ooit in Europa gemeten' wordt genoemd. Deze 'aan elkaar geklitte hagelsteen' meet 16 centimeter:

Schade

De hagelbui liet de auto's en caravans van vakantiegangers niet zonder schade achter. "Op dit moment hebben wij ongeveer 200 meldingen voor autoschade en 20 meldingen voor caravanschade ontvangen", zegt een woordvoerder van de ANWB Alarmcentrale. De eerste meldingen kwamen afgelopen nacht al binnen. "Onze hulpverleners hadden het enorm druk gehad. We zijn nog bezig met kijken hoe we al die meldingen kunnen afhandelen."

Bij alarmcentrale SOS International waren tot het middaguur 400 meldingen binnengekomen en 's middags nog honderden meer. Het gaat om Nederlanders wier auto, camper of caravan ernstig beschadigd is en in ernstige gevallen zelfs niet meer rijdbaar is.

"Deze voertuigen moeten allemaal gerepatrieerd worden,” zegt woordvoerder van de alarmcentrale. "Sommige voertuigen zijn total loss". Op dit moment kan SOS alleen mensen helpen die acute hulp nodig hebben. Het aantal beschadigde auto's en caravans dat nog kan rijden, is volgens SOS veel groter.

Sneeuw

Niet alleen Noord-Italië heeft te maken met extreme weersomstandigheden. In Oostenrijk zijn er ook flinke buien met onweer. "In het westen van het land valt er boven de 2000 meter zelfs sneeuw in het Alpengebied", aldus meteoroloog De Hond. "Zwitserland kreeg de afgelopen nacht stevige regen, onweersbuien en windstoten te verduren. Er valt ook 10 centimeter sneeuw boven de 2700 meter." In Slovenië en delen van Kroatië is code rood vanwege de zware onweersbuien en wind afgekondigd.

Goed nieuws

Volgens De Hond vallen vandaag de zwaarste buien. Het goede nieuws voor vakantiegangers aan het Gardameer is dat het de komende dagen lijkt op te klaren. Vanavond trekken de onweersbuien naar het oosten. Volgens De Hond wordt het weer daarna tijdelijk aanzienlijk beter. Tegen het weekend neemt de buienkans opnieuw toe maar ze zullen dan minder zwaar uitpakken zoals het er nu naar uitziet.

Ook in het Alpengebied wordt het iets beter de komende dagen. "Morgen nog een paar buien met zelfs sneeuw boven de 2000 meter en daarna gaat het tijdelijk opknappen," zegt De Hond. Vanaf vrijdag kunnen er nieuwe buien met kans op onweer ontstaan.  In Slovenië verbetert de situatie aanzienlijk vanaf woensdagmiddag maar in het weekend gaan ook hier weer enkele buien vallen.