Ga naar de inhoud
'Oppassen geblazen'

Brand op eiland na eiland in Griekenland: 'Gevaar nog niet geweken'

Verschillende eilanden in Griekenland kampen met bosbranden. Beeld © AFP

Was er eerst een hevige natuurbrand op Rhodos, nu grijpt het vuur ook om zich heen op de Griekse eilanden Corfu en Evia en het schiereiland Peloponnesos. En de weersomstandigheden blijven droog en warm in het land. "Het brandgevaar is voorlopig echt nog niet geweken."

Droogte. Dat is wat Nicolien Kroon, meteoroloog bij Buienradar, ziet als ze naar de weersverwachtingen kijkt voor de komende dagen. Droogte, droogte, droogte. "Het blijft overwegend warm, of zeg maar gerust heet in Griekenland."

Vandaag en morgen zal het rond de 40 graden worden, dat is extreem warm voor deze tijd van het jaar: in het verleden lagen de temperaturen gemiddeld 10 tot 15 graden lager in Griekenland in juli. Donderdag, vrijdag en volgende week zullen de temperaturen iets dalen, maar het zal nog steeds wel zo'n 30 tot 35 graden zijn in het populaire vakantieland.  

Het is overigens niet alleen de zon die ervoor zorgt dat bosbranden gemakkelijk ontstaan en om zich heen grijpen: "De wind is ook een heel lastige. Als die aantrekt, wakkert die alleen maar nog meer branden aan, of de wind houdt bestaande bosbranden in stand", zegt de Buienradar-meteoroloog. "Woensdag is er iets minder wind, maar donderdag waait het stevig door, en ook de andere dagen daarna is het zeker niet windstil."

Wat is er aan de hand? 

Na de branden op het Griekse eiland Rhodos zijn er ook bosbranden uitgebroken op de eilanden Corfu en Evia en het schiereiland Peloponnesos. Tal van dorpen zijn geëvacueerd. Op het noordelijke deel van Corfu brak gisteren brand uit. Volgens lokale media heeft het vuur de eerste huizen in het dorp Megoulas al bereikt. 

Zo'n 2500 mensen zijn geëvacueerd. Inwoners en toeristen van twaalf plaatsen op Corfu, waaronder Santa, Megoula, Porta en Palia Perithia, worden volgens persbureau ANA opgeroepen naar veiliger gebied te gaan. In het kustplaatsje Nisaki, in het noordoosten van Corfu, heeft de kustwacht mensen met boten geëvacueerd vanaf het strand.

"De wind steek ook vandaag flink op, vooral op Rhodos", zegt Brian Verhoeven, meteoroloog en onderzoeker bij het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid met natuurbranden als expertise. "De brand die daar zo fel woedde en zo veel evacuaties en paniek veroorzaakte, is nu stukgelopen ", legt hij uit. "Dat is gebeurd doordat de brand bij de zee is aangekomen. Maar de kans is dat er nog wel 'hotspots' zijn aan, bijvoorbeeld, de flank van het vuur, die nog niet uit zijn. Die kunnen door de wind weer oplaaien, dus het is opletten geblazen."

"Bovendien zit er geen significante neerslag aan te komen, de komende tijd in Griekenland", vervolgt Verhoeven. Meteoroloog Kroon verwacht 'misschien hier en daar slechts een heel klein buitje', maar, ook zij zegt: "Dat is slechts een druppel op de gloeiende plaat."

Komt bij: Griekenland is een land met veel vegetatie, en daar doet brand het goed op. Verhoeven: "De vegetatie is daar vrij droog, er zijn veel grassen en struiken die doorgaans goed branden, en er zijn ook naaldbossen, met hars in de bomen, en hars brandt goed."

Met de naaldbossen en bijvoorbeeld cipressen die je in Griekenland kunt vinden, kan een brand volgens Verhoeven snel vliegvuur produceren. "Dat vuur bestaat uit smeulende deeltjes die de verspreiding van de brand versnellen, doordat die deeltjes door de wind en warmte de lucht in gebracht worden en op andere plekken kunnen landen, waardoor er secundaire branden vlak bij de oorspronkelijke brand ontstaan."

Tussen twee vuren

Vliegvuur, waar de brandweer op Corfu vermoedelijk ook mee te maken krijgt of heeft, maakt het blussen ook moeilijker. "Je kan de brand niet opwachten bij een weg, want vliegvuur vliegt over de weg heen, en dan kan het aan de andere kant van de weg ook weer gaan branden. Het risico dat je als brandweer dan tussen die twee branden in komt, is groot. Daar moet je voor waken."

Al die omstandigheden maken het brandgevaar in Griekenland 'extreem groot', zegt Verhoeven. "Kijk, de lokale bevolking daar weet dat natuurbranden in de zomer onderdeel zijn van het klimaat. Dat is niet iets van de laatste vijf jaar, dat is al heel lang zo. Maar de temperaturen zijn extreem hoog, dus het brandgevaar dat je nu ziet, is ook niet standaard. Dit moet ook voor de lokale bevolking, die echt wel wat gewend is, heftig zijn." 

Het brandgevaar is voorlopig nog niet geweken, benadrukt Verhoeven. "Daar moeten de Grieken en toeristen de komende tijd echt rekening mee houden."

Reisadvies
Lees ook:
Reisadvies drie Griekse eilanden aangescherpt om natuurbranden