Ga naar de inhoud
Opvang in sporthallen

Nederlanders op Rhodos vluchten voor bosbrand: 'Lucht werd oranje'

Stranden Rhodos apocalyptisch door bosbranden

00:29

Inpakken en wegwezen. Dat kregen veel toeristen te horen op het Griekse eiland Rhodos. Er woedt daar al dagen een grote bosbrand die de brandweer moeilijk onder controle krijgt. Vakantiegangers moesten halsoverkop weg uit het gebied, terwijl ze amper waren gewaarschuwd.

"Vanochtend toen we opstonden zagen we rookwolken boven het hotel hangen, maar dat was niet direct reden tot paniek", vertelt Rolf Oligschläger aan RTL Nieuws. "We zijn gewoon gaan zwemmen, maar opeens ging er een brandalarm af. We moesten halsoverkop weg."

Ook Alice Reumkens moest vluchten voor de brand. Ze is samen met haar gezin twee weken op vakantie op Rhodos. "Ik vertrouwde het niet helemaal, want we zagen de lucht oranje worden", vertelt Reumkens aan RTL Nieuws. Ze besloten hun koffers te pakken en binnen de kortste keren kwam ook het bericht waar ze al voor vreesden: ze moesten weg.

"Ik heb nog snel wat opladers in de tassen kunnen gooien", vertelt Reumkens. Vanochtend zat ze nog met haar gezin op het strand. Daar kregen ze water en natte handdoeken. "Maar nu is het water bijna op."

Grote stroom

Samen met een grote groep mensen zijn ze nu naar de zuidkant van het eiland aan het lopen. "We lopen richting de blauwe lucht. Links en rechts van ons zijn nu donkere rookwolken", zegt Reumkens. Terug naar het hotel is geen optie.

"Er is nergens politie te zien, helemaal niks. Er zijn allemaal auto's vol met bagage", vertelt Reumkens. Hoe de situatie op Rhodos eruit ziet, laten we zien in deze video:

Stranden Rhodos apocalyptisch door bosbranden

00:29
Het Griekse eiland Rhodos gaat gebukt onder hevige bosbranden en die kleuren de lucht oranje. Mensen worden massaal geëvacueerd. Toeristen zijn geen uitzondering: sommigen moeten zelfs hun hotel uit.

Ondertussen blijft het volgens Reumkens akelig stil bij reisorganisatie Corendon, waar ze heeft geboekt. "We hebben gisteravond gevraagd of we ons zorgen moesten maken, maar ze zeiden van niet."

200 Corendon-gasten

In een reactie laat Corendon aan RTL Nieuws weten dat ongeveer 200 Corendon-gasten door de bosbrand op Rhodos worden getroffen. Zij worden uit het getroffen gebied geëvacueerd. "Dat gebeurt onder leiding van de overheid. Mensen worden opgevangen in aangewezen locaties, zoals sporthallen", zegt een woordvoerder.

"Voor onze gasten die nu niet naar hun hotel terug kunnen, zoeken we momenteel een alternatieve accommodatie. We bieden deze gasten ook de mogelijkheid om vandaag of morgen terug te vliegen naar Nederland."

Nederlanders die vandaag of morgen naar het Griekse eiland zouden gaan, worden door Corendon benaderd. "We bieden hen een alternatieve accommodatie aan en wanneer zij hun vakantie liever willen omboeken naar een andere bestemming, dan is dat ook mogelijk."

Evacuaties

Eerder werden alleen mensen op het midden van het eiland, in beboste, bergachtige en dunbevolkte gebieden, opgeroepen om te evacueren. De zuidwestkust, waar Reumkens ook met haar gezin zat, moet nu ook vertrekken. Door de harde wind wordt het vuur verder aangewakkerd. Meerdere Europese landen hebben blusvliegtuigen en/of brandweerlieden gestuurd om te helpen bij het blussen.

Het gaat onder meer om delen van Kiotari en Lardos, ongeveer 40 kilometer ten zuiden van de hoofdstad van het eiland. Volgens de lokale autoriteiten lopen toeristen geen gevaar, maar duizenden mensen worden geëvacueerd. Zij worden met kleine bootjes vanaf het strand overgebracht naar grotere schepen. Griekse media melden dat drie hotels in brand zijn gevlogen.

Op het vasteland van Griekenland wordt gevreesd dat de branden weer oplaaien door de droogte en door de hitte die in golven over het land gaat. Het was vrijdag gemiddeld 36,5 graden in Griekenland, maar op veel plekken boven de 40 graden. Plaatselijk zou het zondag ver boven de 40 graden kunnen worden.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update