Ga naar de inhoud
Protest tegen anti-lhbti-wetten

Maleisië legt festival stil na kus frontman en bassist The 1975 op podium

Matty Healy en Ross MacDonald tijdens een optreden in 2019. Beeld © Getty Images

Een kus tussen twee mannelijke leden van de Britse band The 1975 is de Maleisische overheid in het verkeerde keelgat geschoten. Het festival waar ze optraden is stilgelegd en de band is nooit meer welkom in het land.

En daarmee heeft The 1975 precies bereikt wat de bedoeling was. De kus tussen bandleden Matty Healy en Ross MacDonald was een protest tegen anti-lhbti-wetten in het land. Beelden van de kus zijn te zien op sociale media:

Voor de kus had Healy al gezegd dat hij spijt had dat hij naar het land was gekomen. "Ik heb een fout gemaakt. We hadden beter onderzoek moeten doen voordat we dit concert aannamen", zei hij.

Na de kus stopte de band direct het optreden. "Sorry, we moeten gaan. We zijn zojuist verbannen uit Kuala Lumpur. Tot ziens!"

Festival stilgelegd

De overheid van het islamitische land is woest. "We staan niet toe dat iemand de wet in Maleisië negeert", zegt de minister van Communicatie op Twitter. Hij had even daarvoor een gesprek gehad met de festivalorganisatie. Het festival, dat eigenlijk tot en met zondag zou duren, is direct stilgelegd.

Het is niet de eerste keer dat The 1975 protesteert tegen antihomowetten. In 2019 kuste Healy een mannelijke fan in de Verenigde Arabische Emiraten, waar homoseksualiteit ook verboden is.

Oscarwinst
Lees ook:
Oscarwinst Michelle Yeoh zou leiden tot nieuwe feestdag Maleisië, nepnieuws zegt regering

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS