Ga naar de inhoud
Ook vijf gewonden

Vlak voor begin WK: drie doden, onder wie schutter, bij schietpartij Auckland

Politieagenten staan voor een hotel waar een voetbalteam verblijft. Beeld © AP

Bij een schietpartij in Auckland, de grootste stad van Nieuw-Zeeland, zijn drie mensen omgekomen, onder wie de 24-jarige schutter. Dit gebeurde een aantal uur voor de start van het WK vrouwenvoetbal in de stad.

Ook raakten vijf mensen gewond, onder wie drie ernstig. Een van de gewonden is een politieagent. De schietpartij vond om iets voor half 8 's ochtends (lokale tijd) plaats in een pand dat gerenoveerd werd aan Queen St. 1, in het centrale zakendistrict van de stad. 

De schutter was gewapend met een geweer waarmee hij de bouwplaats betrad en om zich heen schoot. Nadat hij de bovenste verdieping van een gebouw had bereikt, vuurde hij meer schoten af. Hij verschool zich in een liftschacht waar hij korte tijd later dood werd aangetroffen.

Huiselijk geweld

Volgens de politie zat de schutter, een 24-jarige man, in huisarrest vanwege huiselijk geweld en droeg hij een elektrische armband die wordt gedragen door mensen die op borgtocht vrij zijn. Over een motief is nog niets bekend, maar van een terreurdaad zou volgens premier Chris Hipkins geen sprake zijn. Hij zei dat het om een opzichzelfstaand incident gaat en er geen risico is voor de nationale veiligheid. "Dit lijkt te gaan om de acties van een individu."

Hipkins laat weten dat het WK gewoon doorgaat zoals gepland. De openingswedstrijd is in Auckland, straks om 09.00 uur Nederlandse tijd.

Bekijk hier beelden van de plek waar de schietpartij plaatsvond:

Hotels op loopafstand

De Nieuw-Zeelandse regering laat ook weten in nauw contact te staan met de FIFA. De internationale voetbalorganisatie meldt dat het incident 'niets met de voetbaloperaties' te maken had. Alle teams met een accommodatie in Auckland worden door de FIFA extra ondersteund. De Amerikaanse en Noorse voetbalsters verblijven in hotels op loopafstand van de schietpartij.

Het centrum van Auckland was urenlang afgezet en mensen werden verzocht thuis te blijven.

Het Nederlandse team bevindt zich in Tauranga, op zo'n drie uur rijden van Auckland, waar het vanochtend trainde. "Onze gedachten zijn bij de slachtoffers van de schietpartij in Auckland", meldt de KNVB op Twitter.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update