Ga naar de inhoud
Genetisch paspoort

Franse stad wil daders hondenpoep opsporen met DNA-test

De Zuid-Franse stad Béziers heeft genoeg van hondenpoep op straat en wil de daders gaan opsporen met behulp van DNA-testen. Hondenbezitters in de binnenstad moeten daarom een genetisch paspoort laten maken voor hun viervoeters.

Na analyse van op de stoep achtergelaten hondenpoep zou dan het schuldige baasje kunnen worden geïdentificeerd.

38 euro boete

Een genetisch paspoort voor de hond wordt over drie maanden verplicht in de binnenstad, zegt de gemeente. Wie zijn hond uitlaat zonder zo'n pas krijgt een boete van 38 euro. Op het niet opruimen van hondenpoep staat een boete van 122 euro.

Leiden
Lees ook:
Leiden is klaar met hondenpoep: verplicht minimaal twee poepzakjes mee

"Ik kan al die poep niet meer uitstaan", zei burgemeester Robert Ménard tegen France Info. "Je moet blijkbaar sancties opleggen om mensen zich fatsoenlijk te laten gedragen."

vaak geopperd, nergens gelukt

Het is onduidelijk of het op deze manier opsporen van de baasjes wel haalbaar is. In het verleden hebben al meer gemeenten, ook in Nederland hetzelfde plan geopperd, maar het kwam voor zover bekend nog nergens van de grond.

Een van de redenen daarvoor werd tien jaar geleden door het Nederlands Forensisch Instituut gegeven: het is erg lastig om een goed DNA-profiel op te maken uit hondenpoep. De uitwerpselen van een hond bestaan maar voor een klein deel uit genetisch materiaal van de hond, het meeste zijn bacteriën. Bovendien breekt het weinige DNA dat er is snel af onder invloed van het weer.