Ga naar de inhoud
Twee weken geleden

Minstens 300 migranten vermist op weg naar Canarische Eilanden

Een groep migranten in de haven van Tenerife eerder deze week. Beeld © EPA

Minstens driehonderd mensen die op drie migrantenboten van Senegal op weg waren naar de Spaanse Canarische Eilanden zijn vermist. Dat meldt de hulporganisatie Walking Borders.

Twee boten, met allebei ongeveer zestig mensen aan boord, vertrokken ruim twee weken geleden vanuit Senegal met als doel in Spanje aan te komen. Een derde boot, met naar verluidt zo'n tweehonderd mensen aan boord, vertrok twaalf dagen geleden.

Families bezorgd

De families van de opvarenden hebben sinds hun vertrek niets meer van hen vernomen, meldt Walking Borders. De drie boten vertrokken vanaf het dorp Kafountine in het zuiden van Senegal. Vanaf daar moet een afstand van 1700 kilometer over zee worden overbrugd om in Tenerife aan te komen.

Huiveringwekkend
Lees ook:
Huiveringwekkend verhaal overlevende migrantenboot: 'Geschreeuw gaat niet uit mijn hoofd'

"De families zijn heel bezorgd", zegt een medewerker van Walking Borders tegen persbureau Reuters. "Het gaat om driehonderd personen uit hetzelfde deel van Senegal. Ze zijn vertrokken vanwege de instabiele situatie in het land."

Belangrijkste bestemming

De Canarische Eilanden liggen voor de kust van West-Afrika. De Spaanse eilandengroep is de belangrijkste bestemming voor migranten uit Afrika ten zuiden van de Sahara. Volgens gegevens van de Internationale Organisatie voor Migratie van de VN stierven in 2022 minstens 559 mensen, onder wie 22 kinderen, bij pogingen om de Canarische Eilanden te bereiken.

Bekijk ook: Tunesische visser haalt verdronken migranten uit zee

02:35
Voor de Tunesische visser Oussama is het dagelijkse kost: verdronken migranten uit zee halen. "Met baby's heb ik moeite, die zijn onschuldig."