Ga naar de inhoud
Rustiger dan afgelopen dagen

1300 arrestaties tijdens vierde nacht van onrust in Frankrijk

De brandweer in actie in een buitenwijk van Parijs. Beeld © Abaca Press

Het was afgelopen nacht opnieuw onrustig in verschillende Franse steden, na de dood van een 17-jarige jongen in een voorstad van Parijs. Volgens de minister van Binnenlandse Zaken zijn er meer dan 1300 mensen opgepakt.

Om nieuwe onrusten te voorkomen waren er 45.000 agenten op de been in heel Frankrijk. Toch ging het op veel plaatsen voor de vierde nacht op rij mis. Volgens persbureau AP was het wel 'ietwat rustiger dan de afgelopen dagen'.

Gisteravond en afgelopen nacht zijn zeker meer dan 1000 mensen aangehouden in Frankrijk, meldt het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken. Volgens het ministerie raakten 79 agenten gewond. Op de openbare weg waren zeker 2560 branden. 1350 voertuigen brandden uit en 234 gebouwen liepen schade op of brandden af. Veel aanvallen waren gericht op politiebureaus.

In Marseille werden bijna 100 mensen opgepakt. Bij een protest werden auto's in brand gestoken en winkels geplunderd. Op sommige plekken gebruikten demonstranten vuurwerk tegen de politie en brandweer. Dit zijn beelden uit Lyon: 

45.000
Lees ook:
45.000 agenten op de been in Frankrijk na nachten vol rellen

Ook in de Parijse voorstad Nanterre, waar de protesten deze week begonnen, was het weer raak: brandweerlieden hadden hun handen vol aan in brand gestoken auto's. In een andere wijk gebruikten demonstranten vuilnisbakken om een barricade op te werpen.

Dood van 17-jarige jongen

De rellen begonnen deze week uit protest tegen de dood van Nahel, een 17-jarige jongen van Algerijnse komaf, in Nanterre. Die werd door de politie doodgeschoten bij een arrestatie. Beelden daarvan zie je hieronder. Let op: ze kunnen als schokkend worden ervaren:

Rellen na video van Franse politie die jongen doodschiet

00:50
Beelden van de arrestatie gingen rond op sociale media.

De 17-jarige Nahel wordt vandaag begraven. De familie van de jongen heeft media gevraagd weg te blijven bij de uitvaart, omdat het 'een dag van bezinning' is voor de nabestaanden.

Macron: hou je kinderen thuis

De burgemeester van het Zuid-Franse Marseille vroeg gisteravond om versterking vanuit de hoofdstad. In de oude haven van de stad vond een explosie plaats en in het centrum werd ingebroken in een wapenwinkel. Daarbij werden volgens de politie enkele jachtgeweren buitgemaakt, maar geen munitie.

Eerder had president Macron ouders opgeroepen om hun kinderen thuis te houden. Hij geeft sociale media de schuld van de onrust. In het hele land werden tienduizenden agenten ingezet om die de kop in te drukken, in sommige gevallen werden agenten teruggeroepen van vakantie.

Meedoen aan het RTL Nieuwspanel?

Van kabinet tot koningshuis, van geld tot gezondheid: in het RTL Nieuwspanel kun jij meepraten over welke kant Nederland op moet. Laat je stem horen! Aanmelden kan hier.