Ga naar de inhoud
Dood 17-jarige jongen

150 arrestaties bij rellen Frankrijk na doodschieten tiener

Een auto is in brand gezet tijdens de rellen. Beeld © ANP / Abaca Press

De Franse politie heeft in totaal zo'n 150 mensen opgepakt tijdens een tweede onrustige nacht door de dood van Naël, de 17-jarige jongen die dinsdag in Nanterre werd doodgeschoten door een politieagent. De onrust vond onder meer plaats in Nanterre en andere voorsteden van Parijs.

Net als een nacht eerder waren er woedende menigten op straat die onder meer auto's en vuilnisbakken in brand staken. Op verschillende plaatsten werden straten opengebroken en barricades opgericht.

In Nanterre zou een betoger voor medische behandeling naar het ziekenhuis zijn vervoerd na door een agent te zijn neergeschoten.

2000 agenten

De politie was met 2000 agenten op de been in de Parijse voorsteden, 800 meer dan een nacht eerder. De agenten werden met onder meer molotovcocktails, stenen en vuurwerk bestookt. De politie schoot met rubberen kogels op relschoppers.

Politieauto's werden in brand gezet. In Fresnes, een Parijse voorstad nabij de luchthaven Orly, vielen relschoppers de ingang van de gevangenis aan. De politie wis te voorkomen dat relschoppers de gevangenis binnengingen. Rond 02.00 uur had de politie in de regio 77 arrestaties verricht.

Ook in andere Franse steden was het onrustig en moest de politie optreden. Dat was onder meer het geval in Parijs, Lille, Roubaix, Nice en Toulouse.

Schot van dichtbij

Naël zat dinsdagochtend achter het stuur van een auto die werd aangehouden voor een verkeerscontrole door twee motoragenten. Naël gaf gas en reed hard weg. Daarop vuurde een van de twee agenten op de auto en trof de jonge bestuurder dodelijk.

Aanvankelijk beweerde de politie dat een agent had geschoten toen een voertuig inreed op twee motorrijders van de politie. Dat klopte niet. Op een video die op sociale media is geplaatst is te zien dat een van de twee politieagenten de bestuurder van dichtbij onder schot hield, terwijl de auto stilstond.

Toen de de auto wegreed, schoot de agent en raakte Naël in de borst. Eerder was te horen geweest: "Je krijgt een kogel door je hoofd."

Rellen na video van Franse politie die jongen doodschiet

00:50
Op deze beelden is het incident te zien.

De dood van Naël heeft in Frankrijk veel emoties en losgemaakt. Uiteenlopende nationale figuren, van staatshoofd Emmanuel Macron tot aan de aanvoerder van het Franse voetbalelftal Kylian Mbappé, spraken hun afkeuring uit over het incident.

Afgevaardigden en leden van de regering namen gistermiddag een minuut stilte in acht in de Nationale Assemblee, als eerbetoon aan de tiener.

Stille tocht

De moeder van Naël heeft opgeroepen tot een stille tocht vanmiddag door Nanterre. De tocht moet leiden naar de prefectuur, het kantoor van het bestuur van het departement waar Nanterre de hoofdstad van is.

Dit
Lees ook:
Dit is de 17-jarige jongen die door de Franse politie werd doodgeschoten