Ga naar de inhoud
Sinds zondag vermist

Delen duikboot Titan gevonden: '5 inzittenden overleden'

Archiefbeeld van de onderzeeër Titan, ter illustratie. Beeld © ANP / AFP

Het bedrijf OceanGate gaat er vanuit dat de vijf inzittenden van de Titan niet meer in leven zijn, dat schrijven ze in een verklaring. Ook is inmiddels duidelijk dat de gevonden brokstukken onderdelen zijn van de boot. De zoektocht op de zeebodem gaat door, zo liet de kustwacht weten op een persconferentie, al wist ze niet of de lichamen kunnen worden geborgen.

De onderzeeboot is vermoedelijk geïmplodeerd, maar wanneer dat precies is gebeurd, is niet bekend. Wel zei John Mauger, het hoofd van de zoekoperatie, dat hij niet verwachtte dat de implosie in de voorbije dagen plaats heeft gevonden. Toen al waren reddingsdiensten met geluidsdetectoren aanwezig die een dergelijke knal zouden hebben waargenomen. Mauger noemde de gebeurtenis 'catastrofaal'. 

OceanGate schrijft dat het een 'buitengewoon trieste tijd is voor onze toegewijde medewerkers die uitgeput zijn en diep rouwen om dit verlies'. 

"De hele OceanGate-familie is enorm dankbaar voor de talloze mannen en vrouwen van meerdere organisaties van de internationale gemeenschap die uitgebreide middelen hebben ingezet en zo hard aan deze missie hebben gewerkt." 

Zeer trieste tijd

"We waarderen hun toewijding om deze vijf ontdekkingsreizigers te vinden en hun dagen en nachten van onvermoeibaar werk ter ondersteuning van onze bemanning en hun families. Dit is een zeer trieste tijd voor de hele ontdekkingsreizigersgemeenschap en voor elk van de familieleden."

De brokstukken werden gevonden op de bodem van de oceaan op zo'n 500 meter van de boeg van de Titanic. De Titan, een 7 meter lange en ruim 10.000 kilo zware onderzeeër, verdween zondag tijdens een duik naar het iconische scheepswrak. 

De afgelopen dagen werd de zoektocht naar het vaartuig op de voet gevolgd. Aan boord van het toestel bevonden zich de Britse zakenman Hamish Harding, de Pakistaanse consultant Shahzada Dawood en zijn zoon Suleman, de Franse Titanic-expert Paul-Henri Nargeolet en Stockton Rush, de Amerikaanse CEO van OceanGate Expeditions, het bedrijf dat de expedities naar de Titanic organiseerde.

250.000 dollar

Het wrak van de in 1912 gezonken Titanic ligt zo'n 600 kilometer uit de kust van Canada. In 2021 werd er door OceanGate Expeditions voor het eerst naar het schip gedoken. Het tripje kost zo'n 250.000 dollar, zo'n 229.000 euro per persoon.

Gisteren meldde de Amerikaanse kustwacht dat er gebonk werd gehoord. Een Canadees vliegtuig signaleerde de geluiden die van onder het wateroppervlak kwamen. Experts spraken daarna tegen buitenlandse media van 'hoop op overlevenden'.

Er werd de afgelopen dagen met meerdere vliegtuigen, boten en onderzeeërs naar het duikbootje gezocht. Dat dit een grote uitdaging is, legden we in deze video uit: 

Onderzeeboot vermist in afgelegen gebied: 'Zoekactie een uitdaging'

01:06
Het wrak van de Titanic ligt op een afgelegen plek in de Atlantische Oceaan en het duurde lang voordat reddingsdiensten er bij in de buurt konden komen.

Niet alleen Amerika en Canada zochten naar de Titan. Ook Frankrijk zond een schip met een diepzeerobot om mee te helpen. Een van de vijf Titan-opvarenden is een bekende Franse onderzoeker.

96 uur zuurstof

OceanGate meldde dinsdag dat er voor 96 uur zuurstof aan boord was. Tot vanochtend zouden de toeristen en piloot onder water kunnen overleven. Dat maakte de zoektocht naar de vermiste duikboot een race tegen de klok.

Hoe het kwam dat er ineens radiostilte was en er geen contact meer met de Titan mogelijk was, is niet duidelijk

Onderwatertrips
Lees ook:
Onderwatertrips 'niet aan te raden': 'Je kan er vaak niet zelf uit'