Ga naar de inhoud
Indonesië en VS

Sadisten ontmaskerd die martelvideo's met babyaapjes online delen

Jonge makaak wordt te koop aangeboden op een markt in Yogyakarta Beeld © Zuma Press

De BBC zegt een netwerk te hebben ontmaskerd van sadisten die aapjes martelden en beelden daarvan verkochten.

Journalisten van de Britse omroep hebben een jaar lang aan de zaak gewerkt en hebben zowel de producenten als honderden kopers achterhaald.

Versleutelde Telegram-groepen

De babymakaken werden in Indonesië op gruwelijk wijze gemarteld en soms ook gedood. De twee voornaamste folteraars zijn in Indonesië gearresteerd en veroordeeld tot celstraffen van drie jaar en van acht maanden wegens dierenmishandeling.

Het netwerk is begonnen op YouTube, maar verhuisde later naar een versleutelde privégroep op Telegram. Wereldwijd zijn onderzoeken gestart naar zeker twintig mensen, onder wie twee hoofdverdachten in de VS die opdrachtgevers zouden zijn geweest van uiterst gruwelijke martelpraktijken.

Drie
Lees ook
Drie tieners aangehouden na filmen dierenmishandelingen

The Torture King

De BBC sprak met een van de videodistributeurs in de VS, bekend onder zijn schermnaam 'The Torture King'. Hij beschrijft het moment waarop hij zich aansloot bij zijn eerste Telegram-martelgroep. "Ze hadden een peiling opgezet," zei hij. "Wil je er een hamer bij? Een tang? Of een schroevendraaier?" De resulterende video was 'het meest bizarre dat ik ooit heb gezien'.

Onder de Amerikaanse verdachten zijn onder meer een oma uit Alabama met de schuilnaam 'Sadistic' en ene Mr Ape, die aan de BBC toegaf dat hij verantwoordelijk is voor de dood van vier aapjes en voor nog veel meer martelingen.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid riskeren ze zeven jaar cel en worden alle afnemers en opdrachtgevers achterhaald.

Strijd
Lees ook
Strijd voor lot proefdieraapjes: 'Ze verdienen een volwaardig pensioen'

Telegram en Facebook

Video's van het martelen van apen zijn volgens de BBC nog steeds makkelijk te vinden op Telegram, maar ook op Facebook, blijkt uit onderzoek van dierenrechtenorganisatie Action for Primates.

Facebook heeft de BBC laten weten de groepen waarin de video's worden verspreid te hebben verwijderd. "We staan geen dierenmishandeling toe op onze platforms, en we verwijderen deze content als we die tegenkomen. Dat hebben we hierbij ook gedaan."