Ga naar de inhoud
'Verdiend'

'Superbelegger' George Soros (92) draagt imperium over aan zoon Alex

De bekende investeerder en miljardair George Soros heeft op 92-jarige leeftijd de controle over zijn imperium overgedragen aan zijn zoon Alexander. Die is meer op politiek gericht dan zijn vader en zegt campagne te willen voeren tegen Donald Trump als die opnieuw naar voren wordt geschoven als de Republikeinse kandidaat voor het presidentschap van de VS.

Volgens zijn vader heeft Alexander, ook wel Alex, het 'verdiend' om hem op te volgen, schrijft The Wall Street Journal. De 37-jarige zoon gaat de 25 miljard dollar beheren van Soros Fund Management. Daar maakt ook Soros Open Society Foundations (OSF) deel van uit. 

Dat fortuin bouwde George Soros op in de jaren 70 en 80 door weddenschappen te plaatsen op de wereldwijde aandelen-, obligatie- en valutamarkten. In 1992 verdiende hij zelfs zo'n 1 miljard dollar door te gokken dat het Britse pond zou gaan dalen.

Black Wednesday

Hij werd daarom bekend als 'de man die de bank van Engeland kapotmaakte'. De Britse krant The Guardian schrijft dat zijn weddenschappen tegen Britse ponden bijdroegen aan Black Wednesday, de dag waarop de Britse regering zich genoodzaakt zag het Britse pond terug te trekken uit het Europese wisselkoerssysteem. 

Sinds afgelopen december leidt Alex Soros de stichting OSF, die jaarlijks zo’n 1,5 miljard dollar steekt in organisaties die mensenrechten en democratieën over de hele wereld steunen. Het geld gaat naar onder meer universiteiten, maar bijvoorbeeld ook naar organisaties die in Nederland invloed hebben, zoals Human Rights Watch en Amnesty International. 

Alex heeft ook het roer overgenomen als leiding bij de 'super PAC'. Dat is een Amerikaans mechanisme om fondsen naar politieke partijen te sturen. George Soros was een van de grootste donoren van de Amerikaanse Democratische Partij. Onder leiding van Alex lijkt dat niet te gaan veranderen. 

Tegen Trump

In zijn eerste interview als opvolger liet hij weten op één lijn te zitten met zijn vader, maar wel 'politieker' te zijn. Zo zegt hij campagne te willen voeren tegen de poging van Donald Trump om zich kandidaat te stellen voor een tweede termijn als president van de VS.

Alex zegt daartoe bereid te zijn, ook al geeft hij aan dat hij liever het geld weg zou halen uit de politiek. Maar voorlopig dus niet: "Zolang de andere kant het doet, zullen wij het ook moeten doen."

Tegelijkertijd wil hij niet alles hetzelfde doen als zijn vader. Zo streeft hij ernaar om het kiesrecht en het recht op abortus te verbeteren. Ook pleit hij voor het vergroten van gendergelijkheid. Daarbij wil hij zich met name richten op de VS zelf. 

In 2008 haalde Alex voor het eerst de krantenkoppen nadat mediakanaal Cityfile feestfoto's van zijn Facebookpagina had gepubliceerd. Het blog vermeldde daarbij dat de toen nog 22-jarige Alex 'aan het chillen was bij papa's huis in Southampton', alcohol dronk op de familieboot en zoende met 'babes'. 

De jaren daarna bleef vooral het feestleven van Alex een doelwit van de media. Hij werd gefotografeerd met beroemdheden, waaronder zanger Usher en zijn ex-vriendin Chanel Iman. 

Hiphopfan en voetbalfanaat

Maar vier jaar na zijn mediadebuut vertelde Alex aan The New York Times dat de gebeurtenis in 2008 'een schande voor de familie' was en 'een wijze les' voor hemzelf. Op dat moment was hij net een jaar toegetreden tot het bestuur van de stichting van zijn vader. 

Toch is Alex tegenwoordig niet gesloten over zijn sociale leven naast zijn baan. Zo steekt hij niet onder stoelen of banken dat hij een hiphopfan en voetbalfanaat is. 

De aanstelling van Alex was voor veel collega's een aantal jaren geleden allesbehalve vanzelfsprekend, schrijft The Wall Street Journal. Zij hadden verwacht dat Jonathan, de oudere halfbroer van Alex, het stokje zou overnemen.

Hij trad in 2002 in dienst bij de investeringsmaatschappij en stabiliseerde het fonds in turbulente tijden, maar botste met zijn vader over het invullen van een hoge functie binnen het bedrijf. In 2011 besloot Jonathan het familiebedrijf daarom te verlaten. 

Antisemitisme

Net als George Soros kan zijn opvolger rekenen op haatcampagnes uit de hoek van extreemrechts. Daar kreeg zijn vader al vaak mee te maken vanwege zijn progressieve werk, zoals de steun aan doelen die raciale vooroordelen in het rechtssysteem verminderen. 

Ook kreeg George te maken met kritiek van bekende namen, zoals Donald Trump en Elon Musk. Maar ook de Hongaarse president Viktor Orban liet van zich horen. Hij beschuldigde Soros ervan Hongarije te willen overspoelen met migranten, zo legt deze video van de BBC uit.  

Die haat is vaak antisemitisch van aard. De in Hongarije geboren George is zelf Joods en verloor verschillende familieleden in de Holocaust. Alex schrijft in een opiniestuk van CNN dat de haat hem juist motiveerde om filantropisch werk te doen. Ook juicht hij daarin Bidens Nationale Strategie ter Bestrijding van Antisemitisme toe. 

Succesvol
Lees ook:
Succesvol zakenman en mikpunt radicaal-rechts: dit is George Soros