Ga naar de inhoud
Redding in Colombia

Kinderen overleefden in jungle op fruit en meel: 'Oudste zus grote held'

Familieleden om het ziekenhuisbed van een van de kindjes. Beeld © AFP

De kinderen die 40 dagen lang in de Colombiaanse jungle overleefden, konden in leven blijven dankzij fruit en meel. Ze liggen in het ziekenhuis en het gaat naar omstandigheden goed met ze. De oudste zus wordt als 'grote held' omschreven.

Lesly Mucutuy (13), haar broertjes Soleiny (9) en Tien Noriel (4) en zusje Cristin (1 jaar) moeten minimaal drie weken in een militair ziekenhuis in Bogota blijven. Damaris Mucutuy, een tante, zei tegen een radiostation dat 'het goed gaat met de kinderen', ondanks de uitdroging en insectenbeten. Ze voegde eraan toe dat de kinderen geestelijke hulp krijgen en er in het ziekenhuis muziek wordt gespeeld met instrumenten van het Huitoto-volk, waartoe de kinderen behoren.

Minister Iván Velásquez van Defensie zei tegen verslaggevers bij het ziekenhuis dat de twee jongens en twee meisjes uitgedroogd zijn. Met infusen moeten ze snel aansterken. "Naar omstandigheden is de toestand van de kinderen acceptabel", voegde hij eraan toe.

De kinderen, die tot het Huitoto-volk behoren, waren op 1 mei samen met hun moeder onderweg van het Amazone-dorp Araracuara naar San Jose del Guaviare toen het vliegtuig in de vroege ochtend neerstortte. In het eenmotorige Cessna propellervliegtuig zaten behalve de vier kinderen ook drie volwassenen. Het kleine vliegtuig verdween van de radar nadat de piloot motorproblemen had gemeld en de zoektocht naar overlevenden begon.

Zoektocht opgevoerd

Twee weken na de crash, op 16 mei, vond een zoekteam het vliegtuig in een dicht stuk regenwoud. Daarin lagen de lichamen van de drie volwassenen, onder wie de moeder, maar de kleine kinderen waren nergens te bekennen. Het Colombiaanse leger had een sterk vermoeden dat ze nog in leven waren. De zoektocht werd opgevoerd, er werden 150 soldaten met honden het gebied in gestuurd. Mist en dichte begroeiing belemmerden het zicht. Ook tientallen vrijwilligers van inheemse stammen sloten zich aan bij de zoektocht.

Soldaten dropten dozen met voedsel in de jungle, in de hoop dat de kinderen deze zouden vinden. Reddingswerkers lieten door luidsprekers een bericht horen dat was opgenomen door de oma van de kinderen. Ze riep de kinderen op zich niet te verplaatsen.

Meer militairen bij zoektocht vermiste kinderen in jungle Colombia

01:39
Beelden van vliegtuigje en zoektocht naar kinderen.

De kinderen werden afgelopen vrijdag uiteindelijk gevonden door een paar militairen en een speurhond. Na de ontdekking stuurde een officier allereerst de vooraf afgesproken boodschap 'wonder, wonder, wonder, wonder' naar het hoofdkwartier. Daar werd meteen begrepen dat alle vier in leven waren.

Opgelucht en uitgelaten

Het leger twitterde ook twee foto's van een groep soldaten en vrijwilligers die poseerden met de kinderen, die in thermische dekens waren gewikkeld. Een van de soldaten hield een fles aan de lippen van het kleinste kind. Op onderstaande video van de luchtmacht is te zien hoe de kinderen via touwen in de helikopter worden getrokken:

Generaal Pedro Sánchez, die de leiding had over de reddingspogingen, zei dat de kinderen op 5 kilometer (3 mijl) afstand van de crashlocatie werden gevonden op een kleine open plek in het bos. Hij vertelde ook dat reddingsteams een paar keer binnen 20 tot 50 meter van de plek waar de kinderen werden gevonden waren gepasseerd, maar ze hadden hen gemist.

"De jongste kinderen waren erg zwak", zegt Sánchez. "Ze konden niet zelfstandig een vrucht pakken om te eten of water drinken." De redding had niet veel later moeten komen.

Oudste meisje zorgde voor baby

Vooral de oudste van de kinderen, Lesly, wordt geprezen. Haar moeder had haar geleerd hoe ze kan overleven in de jungle. Ze kon jagen en vissen. "Ze wist welke vruchten ze niet mochten eten omdat er veel giftige vruchten in het bos zijn." Ook verzon ze spelletjes om met de andere kinderen te doen, zegt haar tante. Ze wist hoe ze voor de baby moest zorgen, voegde ze eraan toe.

Familie dolblij: zoekteam vindt vermiste kinderen in Amazone

02:05
Familie dolblij: zoekteam vindt vermiste kinderen in Amazone

Het meisje zou ervoor gezorgd hebben dat ze cassavemeel uit het vliegtuig meenamen. "Daarmee konden ze de eerste tijd overleven", zei de oom van de kinderen, Fidencio Valencia, aan verslaggevers buiten het ziekenhuis. "Toen dat op was, aten ze zaden en fruit." Ze hadden geluk dat het 'oogsttijd' is in de jungle, zodat ze beschikking hadden tot veel rijp fruit.

President Petro noemde de overleving in de jungle een wonder en zei dat hun redding de geschiedenisboeken in zal gaan. Volgens Petro was het vinden van de kinderen 'gezamenlijk werk van het leger en de inheemse bevolking'.

Zij
Lees ook:
Zij zochten vanuit Nederland mee naar kinderen Colombia: 'Niet te bevatten'