Ga naar de inhoud
Weigert medewerking

Aanvaller speeltuin Annecy vervolgd wegens poging tot moord

Rouw in Annecy om de gewonde kinderen Beeld © AFP

De 31-jarige man die donderdag op een kinderspeelplaats in een park in de Franse plaats Annecy met een mes kleine kinderen en enkele volwassenen aanviel blijft langer vastzitten. Hij is verhoord door twee onderzoeksrechters en wordt van poging tot moord en gewapend verzet beschuldigd. Hij heeft geen verklaring afgelegd.

Hij verwondde zes mensen ernstig, onder wie vier kleine kinderen in de leeftijd van 1 tot 3 jaar, inclusief een Nederlands meisje van 22 maanden oud. Twee kinderen en een volwassene raakten levensgevaarlijk gewond, maar de toestand van alle gewonden is nu stabiel.

Opvouwbaar mes

De man werd vandaag in een zwarte politieauto naar de onderzoeksrechters gebracht en moest door agenten gedragen worden omdat hij niet meewerkt.

Hij was bij het plegen van de misdaden gewapend met een 'opvouwbaar mes', zegt de plaatselijke procureur, hij droeg een kruis en had twee christelijke afbeeldingen bij zich. Hij was, zoals eerder bekendgemaakt, niet onder de invloed van drugs of alcohol. Hij werd binnen vier minuten na de aanval door agenten verwond en overmeesterd.

De man werd tijdens zijn daad gefilmd. Hieronder de video. De meest schokkende beelden zijn weggelaten. Desondanks kan ook dit beeld als schokkend worden ervaren:

Man die peuters neerstak in Frans park gefilmd

00:47

De man, van Syrische afkomst, was als in Europa erkende vluchteling legaal in Frankrijk. Een psychiater en politiemensen hebben hem nog niet kunnen bewegen iets te zeggen, melden Franse media. Hij zou zich voortdurend tegen bewakers verzetten. Over het motief van de man is niets bekend.

Gevlucht naar Zweden

Volgens Franse media is de man zelf vader van een driejarig kindje.van Syrische afkomst. Hij vluchtte circa tien jaar geleden naar Zweden en is met een Zweedse getrouwd geweest, maar heeft niet de Zweedse nationaliteit gekregen. Hij is gescheiden en heeft vorig jaar geprobeerd ook in Frankrijk een vluchtelingenstatus te bemachtigen, maar dat werd volgens Franse media begin deze maand afgewezen. 

De man was voor de aanval twee maanden lang vaak gezien in het park aan het Meer van Annecy in het centrum van de gelijknamige stad.

Bekijk ook - Youssouf raakte gewond bij steekpartij Annecy: 'Hij stond ineens voor me'

01:36
Bij een steekpartij in een park in de Franse stad Annecy zijn donderdag meerdere geworden gevallen, onder wie vier jonge kinderen. Youssouf (78) stond oog in oog met de dader, maar raakte slechts lichtgewond.