Ga naar de inhoud
Kassa

Franse belastingdienst spoort 120.000 privézwembaden op via luchtfoto's

Archieffoto Beeld © Getty

De Franse belastingdienst heeft meer dan 120.000 zwembaden in het hele land opgespoord die niet waren aangegeven. Dat deed de dienst door luchtfoto's te analyseren. Frankrijk hoopt daarmee zo'n 50 miljoen euro aan extra inkomsten binnen te harken.

Fransen die een zwembad hebben dat groter is dan 10 vierkante meter, moeten dat binnen drie maanden na de bouw opgeven bij de autoriteiten. De mensen die dat hebben nagelaten, hebben nu drie maanden de tijd om dat alsnog te doen. Daarbij moeten ze onder andere aangeven wat het bouwjaar van het zwembad is.

Speciale software

Frankrijk is in Europa een van de landen met het grootste aantal privézwembaden. Het land heeft voor deze opsporingsactie samen met een bedrijf speciale software ontwikkeld om luchtfoto's te analyseren. Een eerste test bleek al effectief: in de herfst van 2021 werden daarmee 20.000 zwembaden ontdekt die niet waren aangegeven.

Alarm
Lees ook:
Alarm om droogte in Frankrijk: verkoop zwembaden in de ban

Meedoen aan het RTL Nieuwspanel?

Van kabinet tot koningshuis, van geld tot gezondheid: in het RTL Nieuwspanel kun jij meepraten over welke kant Nederland op moet. Laat je stem horen! Aanmelden kan hier.